Gresskarkutting er en relativt ny tradisjon her i Norge. Amerikanerne derimot er godt kjent med konseptet. De har kutte ut mønster, malt og pyntet opp gresskar i en årrekke.

Har den potensial til å også ta Frøya med storm?

Mye kan tyde på det! Nå gir i hvert fall Kiwi Sistranda og Frøya Frivilligsentral ut gresskar helt gratis. Og dekorerer du det fint nok, så vanker det flere premier.

Siw Aina Strømøy ved Frøya Frivilligsentral, er glad for at dette har blitt så godt tatt imot tidligere år. Foto: Arkiv

Årlig tradisjon

Det er det tredje året dette tilbudet gis. I fjor var det opp mot hele femti bidrag. Det som startet som en idé i Covid-tider – har nå blitt en tradisjon.

– Utgangspunktet da var å få familier til å gjøre noe artig sammen rundt middagsbordet. Så ble det så bra at det er noe vi fortsatte med! Unger elsker jo Halloween og det er veldig gøy for de når hele familien er med, sier Siw Aina Strømøy ved Frøya Frivilligsentral.

Det er Frøya Frivilligsentral som betaler for alle gresskarene. Kiwi donerer premiene. Tidligere har det vært blant annet 10 liters bøtter med godteri og halloween-stæsj. Siw Aina er glad for å ha de med på laget.

– Vi er jo glad i alle anledninger til å finne på noe ekstra vi da! Rundt halloween har vi masse opplegg til barn og ungdom. Dette er en del av det, sier hun.

Etter konkurransene er over har de også brukt å gi bort flere av bidragene til alt fra barnehager og grendehus på Frøya. I år blir noen av de hentet til halloweenfesten til Hamarvik grendelag.

Bare å komme innom

På Kiwi Sistranda har pågangen allerede vært stor.

– Mange kommer og spør etter de. Vi fikk levert en pall og den har gått unna den, sier butikkansatt Anne Berit Inderøy.

Heldigvis har de litt igjen, og det kommer enda mer inn straks. Det er altså nok til at flere frøyværinger kan kaste seg på. Anne Berit sier at det bare er å komme inn og hente. De er glad for å kunne bidra.

– Det er jo veldig fint og kunne gi tilbake til lokalmiljøet sånn som dette. Også får man være med å bidra til noe kreativt for både store og små, sier hun.

Hun trekker også fram at det er midt i blinken med tanke på butikkjedens satsing på frukt og grønt. Det er mye godt man kan lage med innmaten til gresskar. Alt fra pai til suppe, sier hun.

Under kan du se noen av fjorårets bidrag:

Slik gjør du

Etter at du har ordnet ditt gresskar, sender du bilde av det ferdige resultatet til frivilligsentralen@froya.kommune.no. Du må gjerne være med på bilde selv.

Husk å merk mailen med navn og kategorien du ønsker å delta i. Fristen for å være med er søndag 29. oktober.

Kiwi lover flotte premier i følgende kategorier:

  • Barn under 12 år

  • Ungdom 12–18 år

  • Voksen

  • Skumleste

  • Rareste

  • WOW!

  • Søteste

En jury skal velge ut vinnerne i de ulike kategoriene. Her ses det etter kreativitet. Man må gjerne også tenke litt annerledes.

– Vi har jo også den «søteste»-kategorien. Den måtte med etter vi et år fikk et så fint gresskar, som to smågutter hadde malt. Det er rom for alt og derfor har vi mange kategorier, sier Siw Aina.

Hun håper at så mange som mulig, gjerne også nye deltakere og flere voksne, blir med.

– Det er mange kreative voksne der ute. Jeg håper at de kaster seg med! Det er også mulighet for å bidra om man er for eksempel en skoleklasse, en bedrift eller en institusjon, sier hun.