Camilla Lervik er butikksjef på Vinmonopolet på Frøya. Hun opplever at folks kjøp av alkohol er lavere i januar som vanlig. Kanskje er det nyttårsforsett eller annet, tror hun.

– Januar er en typisk rolig måned. Noen har kanskje en «hvit måned» der de ikke drikker. Etter jula vil kanskje andre være rolig, sier Lervik.

Bryter ikke trend

Lervik har jobbet på polet siden de åpnet i 2007 på Sistranda. Hun har sett den tydelige oppgangen i salget som pandemien har medført gjennom omtrent alle årets måneder. Men hun ser nå at januar-trenden altså står seg på tross pandemien.

– I år øker ikke pågangen grunnet pandemien i januar, ser det ut som. Folk kjøper mindre omtrent som i alle årene før. Folk er kanskje heller mer ute å trener, legger hun til.

Historisk i 2021

Generelt har som kjent salg av alkohol hos Vinmonopolet vært høyere etter pandemien kom.

Rekord-år i 2021, men sannsynligvis rolig januar som vanlig på Vinmonopolet på Frøya. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

I hele Norge solgte Vinmonopolet totalt 118,4 millioner liter i 2021, en vekst på 2,9 millioner liter eller 2,5 prosent fra 2020, ifølge Vinmonopolets egne ferske tall.

- 2021 er med dette nok et år for historiebøkene, salget er Vinmonopolets største noensinne, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Årsaken til de historiske volumene er koronarestriksjonene som medførte betydelig reduksjon i grensehandel, taxfree-salg og uteliv store deler av året, ifølge Vinmonopolet.