Vi går inn i et tøft år for privatøkonomien. Høyere strømpriser og generell prisvekst kombinert med høyere rente gjør at 2022 blir et dyrere år for de fleste av oss. En ny undersøkelse viser at hele én av fire tror de får dårligere økonomi i 2022.

Undersøkelsen er utført av Respons på vegne av SpareBank1, og siden målingen startet i 2011 har det aldri vært flere som tror økonomien vil bli dårligere kommende året.

– Den generelle prisveksten i samfunnet er høyere enn på mange år. Når vi må betale mer for mat, strøm, drivstoff og andre ting vi er avhengig av hver eneste dag, så går det hardt utover lommeboken. 2022 vil svi, hvis ikke man tar noen grep, sier Eldar Rønning, privatøkonom i SpareBank1 SMN.

Dette frykter vi mest

Ifølge undersøkelsen er økte strømpriser det vi frykter mest i 2022. I aldersgruppen 25-44 år er frykten også stor for høyere renter. I tillegg bringer pandemien stadig med seg usikkerhet for jobb og inntekt.

- I Midt-Norge har vi sluppet billigere unna når det gjelder strømprisen, men vi bør være forberedt på at strømprisene kan mangedoble seg her også. Når det gjelder renta så forventer Norges Bank å øke styringsrenta ytterligere tre ganger i 2022, så det må vi også forberede oss på, sier Rønning.

Flere vil justere forbruket

Undersøkelsen viser at mange ønsker å ta nye grep i privatøkonomien i 2022. Et vanlig nyttårsforsett er å bruke mindre penger på ting man ikke trenger og heller spare mer. Én av fem oppgir også at de ønsker å handle mer brukt, og mindre nytt.

– De aller fleste vil klare seg greit også med et høyere prisnivå, men når vanlige ting blir dyrere må også forbruket justeres og vaner endres. Mitt aller beste råd er derfor å bli en mer bevisst forbruker. Sett deg ned og få å god kontroll over egen økonomi, og hva du bruker penger på hver måned. Deretter kan du planlegge hvordan du kan nedjustere forbruket, sier Rønning.

Privatøkonomens ni råd for privatøkonomien i 2022

1.Få oversikt. Du må vite hva du bruker penger på for å kunne gjøre de smarte grepene. Gå gjennom alle transaksjonene for de siste månedene for å finne ut hva pengene er gått til. 2.Ukehandling. Du sparer mye penger på å handle mat en gang i uka, i stedet for litt hver eller annenhver dag. Bruk handleliste. 3.Kjøp bare det du virkelig trenger. På lik linje med å ha en handleliste på matbutikken kan det også lønne seg å planlegge innkjøpene dine når det gjelder utstyr, klær og andre ting. Trenger du denne varen, eller har du bare lyst på den? De fleste kan ha godt av en liten shoppe-stopp, og da kan 2022 være et godt år å teste ut dette. 4.Kjøp brukt. Å gi gjenstander, utstyr og klær et nytt liv er god bærekraft, og har aldri vært mer trendy. Det betyr også at det bugner av nesten ubrukte varer til salgs på ulike Facebook-sider eller FINN.no. På FINN kan du også be om varsel når noen selger det du trenger.

5.Har du faste spareavtaler? Hvis du har trang økonomi akkurat nå, så kan du vurdere å justere ned faste spareavtaler og fylle opp bufferkontoen eller regningskontoen i stedet. 6.Fyll drivstoff når det er billig. Drivstoffprisene varierer veldig, opp mot 3-4 kroner i løpet av samme uke. Fyll opp tanken når det er billig. Ofte er det billig søndag og mandag formiddag. 7.Få oversikt over strømforbruket ditt. Mange strømselskaper tilbyr bevisstgjørende apper som gir oversikt over forbruket ditt og når på døgnet det er billigst å bruke strøm. 8.Hvor mange strømmetjenester trenger du? Antall strømmetjenester folk abonnerer på har skutt i været gjennom pandemien. Men hvilke bruker husholdningen nok til at det er verd det? Her har mange potensiale til å frigjøre flere hundrelapper i måneden.

9.Ta en storopprydning. Bruk januar til å rydde garasje, loft, skuffer og skap, og selg unna det du ikke trenger. Godt for både lommeboka, og miljøet!