Prisene på byggevarer har gått vesentlig opp i 2021, men alt i desember så vi en nedgang. Det forklarer Kåre-Anton Midtsian. Han er daglig leder hos Frøya byggvare AS.

- 10 prosent billigere trevirke nå er bare starten. Vi antar at planker til terrasser til sammen blir 25 prosent billigere til påske. Jeg ville ikke handlet trelast til å bygge terrasse nå. Jeg ville nok ventet litt, sier han.

Etterspurt

Folk ringer og spør hva det koster per meter med bordkledning, forklarer Midtsian.

- Dette er spørsmål vi hadde stadig flere av i fjor, fordi prisene gikk opp så pass mye. Prisene i fjor var en katastrofe. At vi plutselig vil bli stående uten råvarer igjen tviler jeg på i år. Derfor går også prisene ned, sier han. - For å bygge terrasse kan folk vente en omfattende nedgang i prisen på trevirke. For byggevarer som gikk mest opp i 2021 vil gå mest ned i år. Denne nedgangen begynte så smått i desember. Prisen på trevirke vil gå ned mye i løpet av våren. Det har vi klare signaler på fra våre leverandører, sier Midtsian. Dette er trelast som reisverk, planker og bordkledning, blir vi forklart.

- Folk kan ikke vente å få kjøpt terrassebord for 10 kroner meteren som det har vært i perioder før, sier han.

- Avtal med snekker

Problemet kan fort bli å få tak i mange nok snekkere for folk som ikke bygge selv. - Vi har ikke arbeidsledige snekkere på Frøya, tvert i mot. Så folk som vil ha bygget noe bør avtale med snekker på forhånd. Det blir lettere å få tak i materialer, men vanskelig å få en snekker på en uke. Alt av produkter som vinkler og beslag laget av aluminium ventes å bli dyrere, forklarer Midtsian videre. - I tillegg ventes skruer og festemidler å bli dyrere.  Så de som skal bygge mer enn terrasse, risikerer at fordelen med billigere trevirke spises opp av at de andre byggevarer blir dyrere, sier han. - På bygging innvendig blir ikke gevinsten så stor. I verste fall blir det mye dyrere enn tidligere. Isolasjon og gipsplater blir dyrere. Også ifølge en pressemelding fra byggevarefirmaet Optimera går prisene på trelast ned inntil 10 prosent fra 1. februar.

Verdien av boligene i Norge tilsvarer nesten et helt oljefond. Da er det kanskje ikke så rart at vi er opptatt av å holde boligene våre i god stand. Vi har vært verdensmestere i oppussing, ifølge forskning.no