Først var det opptog med flagg og ballonger, med innholdsrik samling i Frøya kulturhus etterpå.

Måtte gå i tog

Laura Allena mener engasjementet til folk på Frøya er veldig bra.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gå i toget i det hele tatt, men jeg bare følte at jeg måtte. Jeg engasjerer meg fordi mitt hjerte sier at jeg må. Jeg skulle være her på kulturhuset og forberede arrangementet, men måtte altså bare gå ut så jeg fikk være med i toget, sier Allena.

– Jeg fikk en sterk følelse for å måtte vise samhold mot krigen. At så mange folk kommer gjør meg glad, sier hun som kommer fra Litauen.

– Hvorfor er det så viktig for deg å delta?

– Jeg må! Jeg føler i mitt hjerte at jeg må. Mange her føler det samme, at vi må engasjere oss mot krigen - for menneskene i Ukraina.

– Tsunami!

Allena forteller at Frøya for fred viser at folket på Frøya kan gjøre store ting sammen.

– Vi er ikke bare en dråpe i havet, vi er havet. Snart blir vi en tsunami av folk i hele verden mot Putin og hans regime. Vi skal drukne regimet. Drapene i krigen, og undertrykkingen av folket og løgnene regimet serverer har ikke noe med demokrati eller noen politikk å gjøre, slår hun fast.

Koret Havdur var blant de som skapte god stemning i Frøya kulturhus. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Allena vokste opp i Latvia og hennes mor har fortalt om redselen regimet i gamle Sovjet skapte mot hennes hjemland.

– Jeg husker ikke dette selv men forstår godt at folk i naboland til Russland er redde og viser sympati for menneskene i Ukraina nå.

Mange nasjoner kom

Jan Otto Fredagsvik er tidligere ordfører på Frøya og forhenværende representant på Stortinget. Han er den andre som ledet an Frøya for fred i kulturhuset.

– Arbeidsgruppa og Frøyas utenlandske folk som har deltatt bak arrangementet har tatt en veldig stor jobb. Programmet ble godt variert. Folk fra omtrent alle nasjonalitetene som bor på Frøya var her på kulturhuset. Det er godt for oss frøyværinger å kunne møtes på denne måten, forteller han.

Donata Kuliakovaite følte hun måtte delta i Frøya for fred. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

– At næringslivet har sponset så pass med mat og det hele, er veldig bra. Jeg er spent på å se hvor mye som ble Vippset inn av penger for mat, drikke og kaker, sier Fredagsvik.

Følelser på menyen

Arrangementet i kulturhuset skapte en fin ramme for samhold, og følsom ettertanke blant publikum. På programmet sto sang fra korene Harmundi, Frøya mannskor og Havdur, samt lesning av dikt, Barman Janitsjar spilte, piano- og trekkspill med sang og annen hjertelig musikk var å høre.

Donata Kuliakovaite kommer fra Litauen og deltok med serveringa.

– Jeg måtte bare vise min holdning mot krigen og ble med på å arrangere. Ingen kan akseptere at Putins soldater dreper våre naboer. Da jeg ble født og etterpå, har mange i mitt hjemland slitt med store problemer fra alkohol, forteller hun.

– Mye av vårt samfunn ble ødelagt grunnet problemene Sovjet påførte mitt land. Det er det samme typen tyranni som nå dreper mennesker i Ukraina, og Putin kommer med samme type diktatur som vi kunne se før i Litauen, sier hun.

Folk som mottak servering kunne slev velge hvordan de skulle betale, ved å sende penger til: Leger uten grenser, Flyktninghjelpen, Røde kors, Redd barna eller Unicef Norge.