– Feltstasjonen er kjempeviktig. Dette må vi se mer fokus på.

Det sier Lars Myhr Sandlund, femtekandidat og ungdomskandidat for Senterpartiet Trøndelag.

Han og flere representanter fra Senterungdommen ble med lokallaget på Frøya utover til Mausund fredag.

Senterungdommen fikk besøke en ganske så unik folkehøgskole i husbåten på Mausund. Elever og lærere har ferie, men mausundsamfunnet åpnet likevel dørene for å vise frem konseptet. Foto: Frøya Senterparti

Det som gjorde sterkest inntrykk var besøket hos feltstasjonen, som jobber med fjerne marint avfall fra kysten vår.

– Det var voldsomt å se de enorme mengdene søppel som skylles inn langs kysten. Man har hørt om det, men det er noe helt annet å se det selv, sier Myrh Sandlund.

– Flere burde kommet hit og sett dette. Det er et kjempeproblem, sier han.

Foreslår panteordning

Leder for feltstasjonen Odd Arne Arnesen informerte om arbeidet som gjøres på feltstasjonen, og om de store problemene med marint avfall.

Han fortalte om søppelet som kommer langveisfra, 70 prosent av avfallet kommer fra Europa. Noe kommer også fra Afrika. Årsaken er Golfstrømmens krefter.

– Dette er et stort problem. Vi må sette av penger, og gjøre harde og konkrete tiltak for å hjelpe. Alle politiske partier må stille seg bak en tverrpolitisk løsning. Denne situasjonen er alvorlig. Det kreves handling. Vi ønsker å bidra, sier Myhr Sandlund.

– I tillegg kan vi se på løsninger som en panteordning for garn og andre ting som forsvinner på sjøen. Det har fungert godt for plastflasker. Hvorfor ikke utvide det? foreslår han.

– Mausund er et eksempel for andre

Senterungdommen er på trøndelagsturné, og besøker 24 kommuner på to uker. Frøya Senterparti valgte å ta dem med til Mausund.

– Vi er kjempeimponert av Mausund, forteller Myhr Sandlund.

Han beskriver seg selv som en landkrabbe fra Mære i Steinkjer, som lærte mye av besøket.

– Det var interessant å se alt Mausund har fått til. Det er et samfunn i vekst, spesielt innen folk under 40 år. Det er veldig bra, sier han.

– Det var spennende å få besøke folkehøgskolen. Det er et ganske unikt konsept. Jeg tror Mausund kan stå som eksempel til flere samfunn som ønsker vekst, mener Myhr Sandlund.

– Her ser vi også viktigheten av desentraliserte folkehøgskoler. Det bidrar til vekst i samfunnet.

– I tillegg ble vi imponert av festivalen, butikken og skolen - ikke minst. Hvis skolen og barnehagen forsvinner, er mye av grunnlaget for å bo der borte. Det er veldig viktig å opprettholde tilbudet, sier han.

– Det er veldig fint utpå der, og det var veldig trivelig å komme til et slikt øysamfunn, forteller han.

– Den blå åkeren er atskillig større

Frøya Senterpartis førstekandidat, Knut Arne Strømøy, er glad for at Senterungdommen engasjerer seg i Mausund.

– Det var en kjempetrivelig tur, forteller Strømøy.

– Vi fikk fantastiske foredrag av Odd Arne Arnesen og John Arne Moen. Det var veldig bra og nyttig, forteller han.

– Jeg tror at de fikk seg noen aha-opplevelser i møte med forsøplingen av kysten. En ting er å lese om det. Det er noe annet å oppleve det selv, og høre skrekkhistoriene til Odd Arne. Han legger ingenting imellom. Han får frem virkeligheten på en god måte, sier Strømøy.

– Det er viktig for oss å ta med oss landkrabbene ut til kysten, for å lære dem opp i den blå åkeren. Mitt budskap til dem er at den er atskillig større enn den åkeren Senterpartiet ofte legger mest vekt på. Det er den blå åkeren som skal brødfø verden i fremtiden, og vi er nødt til å forvalte den på riktig måte, avslutter han.