-Vi hadde ingen formening om at dette skulle bli så populært!

Siw Aina Strømøy og Arild Fossmo sitter i en sofa hjemme hos førstnevnte og mimrer. På bordet foran dem ligger diplomet som viser at Frøyatrimmen er kåret til årets arrangement i Frøyawards 2021. Trimopplegget, som har inspirert hundrevis av frøyværinger til å begynne å gå turer, har gått som en farsott over kommunen både sommer og vinter. Siw Aina og Arild har jobbet dag og natt for å få til et godt opplegg for turglade øyboere. -Men det var ikke vi som hadde ideen, ler Siw Aina.

-Det var det min søster Line som hadde, sier hun idet ideinnehaveren kommer susende inn gjennom døra. Hun kom med ideen, og overlot jobben til oss, ler de to andre.

En idé i forbifarten

-Det stemmer nok det, ler Line Strømøy og slenger seg ned sammen med de to andre. Hun jobbet tidligere sammen med søster Siw Aina på Frøya kommunes Frivilligsentral. Det var omtrent i samme sekund som hun skiftet jobb, at hun slengte ut det som skulle bli tidenes trimbølge på Frøya. -Jeg mener jeg så noe på Facebook, som het «Trimpoeng», minnes Line. Det var coronatider og jeg tenkte at det kanskje kunne være noe å se på. -Jeg fikk det i fanget, så forsvant hun, ler Siw Aina.

-Line hadde nok ingen anelse om hva hun satte i gang. Men Frøyatrimmen tok all tiden min de neste månedene, både dag og kveld. -Jeg har absolutt ingen dårlig samvittighet, ler Line. Hva annet skulle Siw Aina holde på med i covid-tiden? Sier hun og ler. - Men jeg hadde ikke drømt om at det skulle bli så populært. Det er gøy å se. Det var ikke sånn i de andre kommunene som hadde prøvd trimpoengene. Frøyværingene tok helt av, sier Line.

Tospann for trim

Også Line innrømmer at suksessen førte til masse arbeid for søsteren. Hun har sett hvor mye arbeid som måtte legges ned for å ha alle punkter, løyper og poeng på plass. Dette var nytt land for Siw Aina som tross turinteressen, ikke kjente hver krik og krok av kommunen. -Jeg innså raskt at jeg ikke klarte å få på plass dette opplegget alene, sier Siw Aina. -Jeg skulle velge turløyper, bestemme antall poeng, ta bilder av alle stedene og mye mer. Så jeg kontaktet Arild Fossmo, som kanskje ble enda ivrigere enn meg, ler hun. -Han er gammel skiskytter, friluftsmann og en god venn som alltid sier ja. Det gjorde han nå også, sier Siw Aina. I starten satte de to ut punktene, uten å ha kontroll på hvor stiene gikk. Derfor ble det mange justeringer underveis. Før første sommertrim satt de to og jobbet døgnet rundt. I dag har de to plassert ut 300 GPS-punkter i Frøya kommune. Og folk besøker alle sammen. -Men nevn Randi Rabben og Marit Riise også, sier de to. De har hjulpet til mye.

Kritikk og ros

Timingen for Frøyatrimmen var helt perfekt, mener Siw Aina og Arild. Den ble født i starten av coronapandemien, da det eneste folk fikk «lov» til å gjøre, var å gå tur. I tillegg til en nydelig sommer, førte dette til at Frøyatrimmen tok av fullstendig -De første fire månedene gikk nok 20 prosent av stillingen min med til Frøyatrimmen, sier Siw Aina. -Alt annet sto jo stille, så jeg hadde tid. Tanken var at det skulle gå av seg selv, men vi så jo ikke for oss det voldsomme engasjementet dette utløste, ler hun. Men med engasjementet fulgte også kritikken. Alle var ikke like fornøyde med folk som gikk tur ved hytter og hus, over eiendommen, med antall poeng, ødelagt natur og forstyrret fugleliv, løyper i vindkraftverket, parkering og you name it.

En seier for helsa

Men i dag har ting gått seg til, og kritikk og klager har stort sett stilnet. I stedet kommer det nå masse skryt og positive tilbakemeldinger fra folk om at turgåinga har vært en redning for helsa, og at den har gitt mange mening i en annerledes hverdag. Et sosialt og godt tiltak i en vanskelig tid. - Vi er utrolig glade for engasjementet, sier Arild.

-Det har vært 1.300 påmeldte på det meste. Frøyatrimmen ble en «snakkis» med en gang, mye fordi «alle» kunne være med og konkurrere om premier. - Det beste er folkehelsegevinstene. Folk møtes i hauan, konkurrerer eller bare koser seg på tur. Det er godt både for fysikk og psyke. Derfor syns jeg det er fint å få bidra på denne måten, sier Siw Aina -Dette viktige er fellesskapet. Og at man kommer seg ut, sier Arild, som sammen med Siw Aina synes det er veldig stas å få prisen som mange har engasjert seg i. -Denne prisen bør gå til alle som har gjort Frøyatrimmen til det den er, sier Siw Aina Strømøy