– Jeg jobbet som lærer på Mausund i ett år. Det var et ganske dristig prosjekt, for jeg gikk rett fra videregående skole ut i stillingen. Da var man ung og modig - og lærte underveis, sier Eva og ler hjertelig.

– Jeg var i alle fall lærer for fem personer i 1.klasse. De lærte å lese og skrive i løpet av året. Så det kan jeg i alle fall si, sier hun.

– En av dem har jeg fortsatt kontakt med på Facebook, Håvard Sørgård. For litt siden ble jeg også kontaktet av ei som heter Marte som jobber med folkehøgskolen på Mausund. Tanta hennes hadde hatt meg som lærer. Sånt er gøy å høre, sier Eva.

Inspirerende Mausund

Hun forteller om et spennende år ute i havgapet.

– Jeg hadde det utrolig hyggelig og fint på Mausund. Jeg ble Mausund-entusiast det året jeg bodde der. Jeg reiste tilbake en del i etterkant, men siden jeg bor i Oslo er det litt langt unna for å ha hytte der. Dessverre, sier hun.

– Det jeg husker aller best er fellesskapsfølelsen, dugnadsånden og hvor inspirerende samhold det var på Mausund. Jeg gleder meg til å komme ut til kysten igjen i helga, avslutter Bratholm.

– Jeg synes også det er utrolig imponerende alt dere har fått til på Frøya og i øyrekka. Det er veldig moro å følge med utenfra, sier hun.

– Noe som ikke stemmer

På lørdag vender hun tilbake til Frøya kommune sammen med ektemannen. Da er det et helt annet oppdrag som venter.

– Når deler av befolkningen stormer nasjonalforsamlingen, er det noe som ikke stemmer, sier Eva Bratholm, trønder og USA-kjenner - og tidligere lærer ved Mausund oppvekstsenter.

Sammen med ektemannen, Joar Hoel Larsen skal hun snakke om den politiske situasjonen i landet.

– Det er viktig for nordmenn å få innsikt i det som foregår i USA, sier Hoel Larsen.

– Feil å begynne med Trump

På lørdag kommer Eva og Joar til Frøya bibliotek, for å fremføre sitt USA-foredrag. Arrangementet skjer i regi av Folkeakademiet Frøya og Frøya bibliotek.

Eva har vært korrespondent i USA for både NRK og Dagbladet, mens Hoel Larsen har vært stasjonert både i Sør- og i Nord-Amerika for NRK.

De har begge har god innsikt i det som skjer der.

– Vi skal snakke om en supermakt i krise. Det er bekymringsfullt det som skjer med demokratiet i USA, forteller Bratholm til Frøya.no.

– Vi tar utgangspunkt i den sjokkerende stormingen av kongressen. Hva var det som førte til at folk gikk så langt for å forsøke å få endret et valgresultat?, spør hun.

– Det blir feil å begynne med Trump. Utviklingen er drevet frem i lang tid. Det er for enkelt å skylde på han, mener hun.

– Hva skjer?

Fra slutten av 1800-tallet og hundre år framover var De forente stater det forlokkende landet for fattige nordmenn.

– USA har fascinert oss og påvirket oss og er i dag vår viktigste allierte, en betydelig handelspartner og stor turistdestinasjon. Norsk hverdagskultur er veldig amerikanisert – vi spiser hamburgere og drikker Cola, går i dongeribukser og ser på Netflix.

– USA har bidratt sterkt til å forme oss slik vi er i dag, sier de to foredragsholderne, og minner om Marshall-hjelp og NATO, Elvis og Donald Duck.

– Så når presidenten selv hevder at valget ble stjålet av motstanderen, at valget var preget av juks og at kampen for å få endret resultatet blir ledet fra Det hvite hus – da er det grunn til å spørre hva som skjer, og hva årsakene er, sier Bratholm og Hoel Larsen.

– Flere har bidratt til splittelsen

De tar utgangspunkt i dagens splittelse, men trekker lange linjer når de skal forklare det som skjer.

Én linje går tilbake til 1620, en annen til 1776, men mye av dagens uro og mistillit stammer fra 1990-tallet, etter Sovjetunionens sammenbrudd, da USA sto igjen som verdens eneste supermakt.

Den republikanske presidenten Donald Trump får stor oppmerksomhet, men ikke all skyld.

De demokratiske presidentene Clinton og Obama har også bidratt til splittelsen, ifølge foredragsholderne. Forskjellene mellom fattige og rike har økt enormt i USA de siste årene og mange middelklasse-amerikanere må i dag ha to jobber for å få endene til å møtes. De har ikke lenger tillit til sine folkevalgte og søker alternativer.

Mange spørsmål reiser seg omkring dagens forhold i USA. På Frøya bibliotek lørdag 12. februar vil Bratholm og Hoel Larsen gi oss svar.

– Det som skjer i USA har stor betydning for oss i Norge. Det er derfor et relevant tema, mener de.

– Dette passer godt for alle som er interessert i samfunn og politikk, sier Bratholm.