Det er vanskelig å si noe om hvor lang tid ryddingen av vrakdeler fra den ødelagte vindturbinen vil ta, konstaterer Vegard Knudsen, kommunikasjons-rådgiver i Trønderenergi.

Ryddingen som startet nå skjer innenfor sikkehetssonen som har vært rundt den havarerte turbinen, og Viestas har ansvaret.

Sju som rydder

- I dag er det sju ansatte i Frøya vindpark for manuelt opprydningsarbeid i terrenget . De er leid inn av Vestas. De som rydder er godt i gang, men det er litt vanskelig med snøforholdene. Så snart snøen forsvinner vil det bli avdekket flere deler som skal plukkes opp, sier han. Hvor mange som vil delta i ryddingen senere er det opp til Vestas å si noe om, forteller Knudsen.

Itillegg til den manuelle ryddingen som startet nå, skal også maskiner og kjøretøy, samt totalt cirka 30 personer være i sving med ryddingen. Knudsen poengterer at ryddingen utenfor sikkerhetssonen startet i november.

Manuell rydding av små og store deler skjer over store områder. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Knudsen presiserer at Vestas har ansvaret for ryddingen og de sju innleide.

- Vestas har heldigvis kommet i gang med ryddingen innenfor sikkerhetssonen fordi været har blitt bedre. Det er vi glade for. Sikkerheten må gå først for alt personell her. Vi har vi kommet i gang med opprydding når det har blitt mulighet for det i forhold til sikkerheten, sier Knudsen.

– Plukker det synlige

Når lokalavisa Frøya.no er med til vindparken for å se, skimtes tre-fire folk i terrenget noen hundre meter vekk. Sikkerheten gjør at bare de som jobber får komme nært den ødelagte vindturbinen.

- De som går rundt plukker deler som er synlige i terrenget. Flere deler vil bli avdekket når snøen smelter og vi skal få opp alt. Det er intensjonen. Vi har ikke oversikt over hvor mye som skal plukkes. Det er vanskelig å svare hvor lenge ryddinga tar, det er avhengig av været. De som rydder kan bevege seg fritt, sier Knudsen som er glad sikkerhetssonen er åpnet.

En stor del av den ødelagte vindturbinen er heis ned. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

360 meter radius

– Sikkerhetssonen rundt den skadde turbinen er på 360 meter. Den ble opphevet i starten av uke 4, slik at første opprydning innenfor sikkerhetssonen kunne starte, sier Knudsen.

En radius på 360 meter rund turbinen svarer til en flate på nesten 407.000 kvadratmeter.

– Vindparken vil være stengt rundt den ødelagte turbinen, men vi håper resten av parken vil åpne snart så folk kan bruke den som et turmål. Vi ber om at publikum respekterer at vindparken inntil videre er stengt for allmenn ferdsel.

– Vesentlig framgang på en uke

Ansvarlig for kommunikasjon i Vestas, John Wawer, forteller at noe maskinelt utstyr vil bli brukt i ryddingen av Frøya vindpark.

– Fjernstyrte maskiner skal brukes for å rydde i vann. Ellers vil mye av ryddingen skje manuelt. Hvor lenge ryddingen tar er avhengig av været. Vi venter vesentlig framgang i ryddingen i løpet av en uke, sier Wawer.

Omfattende arbeid i gang for å rydde deler fra ødelagt vindturbin i Frøya vindpark. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN