– Endelig fikk vi muligheten til å feire sammen - og til å gå i et stort folketog til det nye helsetunet på Frøya!

– Dette vet vi at mange har gleder seg til. Dette var en opplevelse.

Frøyaordfører Kristin Furunes Strømskag (H) benyttet muligheten til å juble høyt i sin innledning av 17.mai-talen. Dette var en etterlengtet 17.mai-feiring for mange.

– Jeg er så glad for det samholdet vi har klart å ha i koronatiden - og at vi har kommet oss gjennom denne vanskelige tiden sammen. Nå er jeg glad for at vi kan være sammen igjen, sa Furunes Strømskag.

Perfekte rammer

Rammene var perfekte for den første «normale» 17.mai-feiringen på tre år. Endelig kunne Frøya kommune arrangere stort folketog og samling på torget, for å feire nasjonaldagen.

I år hadde de lagt om løypa til folketoget, slik at det skulle gå forbi Frøya helsetun og omsorgsboligene. Det ble en stor suksess. Etterpå ble det tradisjonell samling med nasjonalsang av Sistranda mannskor, taler og god underholdning på torget.

Sistranda mannskor ledet an da «Ja, vi elsker» skulle synges på torget. Foto: Lena Jørgensen

– Gi alle en uforglemmelig «Tour de Frøya»

Det er alltid knyttet spenning til ordførerens tale på nasjonaldagen. I år var det Kristins første mulighet til å holde den ærefulle talen på torget.

Det hadde hun gledet seg til. I talen var hun innom mange dagsaktuelle temaer. Først og fremst oppfordret hun folk til å gjøre seg klar til en ny folkefest:

– Det er endelig klart for en av de virkelig store happeningene på Frøya; Tour de Frøya i slutten av mai. Det må dere få med dere. De som ikke sykler, vil jeg anbefale å lage liv langs løypa. Sørg for å gi alle som deltar en uforglemmelig opplevelse. Det er vi frøyværinger gode på!

Det var veldig mye folk som var samlet på torget for å feire nasjonaldagen. Foto: Lena Jørgensen

Deretter gikk talen over på det mer alvorlige bakteppet for dagen; krigen som foregår i Europa.

– I år er det 77 år siden Norge igjen ble fritt etter tysk okkupasjon, minnet ordføreren tilhørerne på.

–Heldigvis vet de færreste av oss hva krig egentlig er, sa hun.

Hun snakket om kransenedleggelsene som gjøres hvert år ved bautaene som hyller Frøyas veteraner og krigsofre.

– Alle ga noe, og noen ga alt, sa Strømskag.

– Aldri igjen!, sa vi den gangen. I vår ble ordet aldri strøket. Utropstegnet ble erstattet av et spørsmålstegn. Igjen?

Strømskag mener at situasjonen i Ukraina minner oss på hvorfor det er så viktig at vi feirer Norges nasjonaldag - og hvorfor vi er så heldige at vi har barnetog og ikke militærparader.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nevnte også 17.mai-tog i hans tale i Stortinget. I dag går det ukrainske barn i det norske toget. Det er unger som får ta del i det liberale demokratiet vi er så heldige å leve i. Vi må vise dem omsorg, varme og raushet, oppfordret hun.

– Frihet og demokrati er skjære verdier. Det blir vi minnet på hver dag. Derfor er det veldig viktig å feire dagen. Gratulerer med dagen!