– Vi er klare for å komme i gang, sier Heidi Sandnes, kjøkkensjef ved Frøya helsetun.

I dag tok kokkene imot de første vareleveransene til det splitter nye kjøkkenet på helsetunet på Sistranda.

Dermed er flytteprosessen deres i gang. Frem til den store flyttedagen, 19.januar, vil de drive dobbelt.

– Dette kommer til å bli kjempebra. Vi gleder oss til å komme i gang, sier Heidi.

Spennende med helt nytt kjøkken

Det nye kjøkkenet er på hele 300 kvadratmeter. Det er dobbelt så stort som kjøkkenet de er vant til på sykehjemmet på Hammarvika.

– Vi er spente. Vi har fått opplæring på det nye utstyret, og vi skal være godt forberedt, men det er spennende når alt er helt nytt, sier Heidi.

Kokkene har vært involvert i hele prosessen. Derfor føler de at de har god kjennskap til kjøkkenet, før de begynner å få praktisk erfaring.

– Det vil kreve litt innkjøring, men vi er sikre på at det kommer til å bli bra, smiler hun.

– Det kjøkkenet vi har hatt har holdt koken i nesten 40 år. Nå er vi glade for å komme inn på et moderne kjøkken som skal holde de neste 40!

Skal lage 250 liter kjøttsuppe

På den store flyttedagen (førstkommende onsdag) skal de servere frokost på gamle sykehjemmet.

Deretter skal snittene stå klare i det nye helsetunet, når beboerne kommer dit.

– Vi vil bidra til å gjøre flyttingen så knirkefri som mulig, sier Heidi.

– Beboere, pårørende, ansatte og frivillige skal også få middag, forteller hun og smiler.

– Vi skal fylle opp hele denne 250 liters steamkokeren med ekte frøyværsk kjøttsuppe, sier hun.

– Jeg tror vi må være forberedt på at de som flytter over vil føle på litt sorg. Også for de som jobber på sykehjemmet. Alt er nytt, spennende og litt skremmende. Selv om alt er nytt og flott, vil det kreve litt tilvenning. Da skal vi bidra med god mat som de kjenner godt, smiler Heidi.

Kan får seg en «spisevenn»

Heidi, Oddgeir, Pia og Janika Grant skal lage mat til hele 76 beboere på helsehuset, 40 hjemmeboende eldre, kantina og kafeen.

– I kafeen vil vi ha hjelp av Dalpro og elever ved Guri Kunna videregående skole, forteller Heidi.

– Kafé Hjerterom skal bli hjertet i huset vårt, sier hun.

– Her skal pårørende kunne ta med seg sine ned for en kopp kaffe, middag eller et glass vin, smiler kjøkkensjefen.

– Hjemmeboende eldre kan også komme hit for å spise sammen med noen. Man kan få seg en «spisevenn»!

Åpningen av kafeen er litt forsinket. Årsaken er at kantina skal utvides. Dermed vil den ikke åpne til innflyttingen i neste uke.

Satser mer på hjemmeboende eldre

Noe av det kjøkkensjef Heidi brenner mest for er å servere god og næringsrik mat til både beboere og hjemmeboende eldre.

– Jeg er glad for at satsingen på hjemmeboende eldre blir større, sier Heidi.

– Det er veldig viktig at vi kan levere god mat ut til de også. Vi ønsker at hjemmeboende skal få levert varm mat på døra, sånn at de bare kan sette seg ned og nyte, smiler hun.

– Den største forandringen for vår del, er at kokkene skal jobbe fra mandag til fredag, og at vi derfor produserer måltidene til helgene i løpet av uka. Det blir en forandring i hverdagen vår. Men det skal vi klare, sier hun.

– Vi får også litt mer fleksibilitet gjennom de nye løsningene. Det gjør at vi kan servere middag i tidspunktet mellom 13:30 og 15:00. Det blir bedre for hver enkelt avdeling, forteller Sandnes.

Stolte og glade for kjøkkensatsingen

– Maten skal bli minst like god som før. Vi skal lage kortreist mat og husmannskost, sier kjøkkensjefen.

– Samtidig har vi prøvd oss på litt nymotens mat. Vi forsøkte oss på noe taco en gang. Det ble ikke noen stor suksess. Men omelett på kvelden og lasagne er det mange som setter pris på. Stekt kyllingfilet og fløtegratinerte poteter liker de, forteller Heidi.

– Mottoet vårt er at vi er den eneste restauranten mange av dem kan besøke. Da må vi være en 5-stjerners restaurant, sier hun.

– Vi er veldig stolte og glade for at Frøya valgte å satse på kjøkken. Vi skal fortsette å strekke oss langt og gi det lille ekstra for at alle skal få god mat fra kjøkkenet vårt, avslutter Heidi.