– Tenk at vi har fått brunt skilt på Titran, sier Mona Skarsvåg i Frøya kommune.

– Dette er et skikkelig kvalitetsstempel, og noe vi vet at mange er opptatt av. Det vil gjøre Titran enda mer attraktiv for besøkende, mener Skarsvåg.

Mye historie på Titran

Brune vegvisningsskilt viser mål som har særlig interesse for turisttrafikk. De gir opplysning om blant annet severdigheter, aktiviteter og friluftsliv.

For Titran sin del betyr det at hele området er interessent å få med seg.

– Det er fint å få en bekreftelse på det vi allerede vet; at Titran er et spesielt sted, sier Skarsvåg.

– Det er så mange kulturminner i området her. Hele Titran er et historisk sted som har så mye spennende å by på. Vi er glade for at vi nå får et skilt som gir enda flere muligheten til å oppdage det, sier hun.

Mona Skarsvåg og Håvard Dyrø foran Stabben fort, som er et av mange historiske steder man kan besøke på Titran. Foto: Lena Jørgensen

Verneverdig kulturmiljø

Det er ikke hvilke som helst steder som får slike brune skilt:

– Titran er et regionalt verneverdig kulturmiljø, sier Hans Marius Johansen, arkeolog/seniorrådgiver ved seksjon kulturminner ved Trøndelag fylkeskommunen.

Det vedtok fylkestinget i «Regional plan for kulturmiljø i Trøndelag 2022-2030» den 15.desember 2021.

– Kulturmiljøet på Titran inneholder flere anlegg som er vedtaksfredet av Riksantikvaren, automatisk fredete og regionalt verneverdige kulturminner, sier Johansen.

Skal utvikle Titran som attraksjon

Han nevner den verneverdige bebyggelsen etter fiskeværet Titran, Slettringen fyr, Heia kombinasjonsbruk, Titran kapell, kirkested og middelalderkirkegård, minnestedet etter Titranulykka, samt krigsminnet Titran kystbatteri (Stabben fort).

Foto: Lena Jørgensen

– Frøya kommune, grendelaget og fylkeskommune har samarbeidet om formidling av kulturmiljøet på Titran i form av skilt og digital formidling. Kommunen har avsatt betydelige midler til sikring og formidling, og det er også gitt tilskudd fra fylkeskommunen til formidlingsopplegget, forteller arkeolog Johansen.

– Samlet gir dette gode forutsetninger for å bevare og utvikle Titran som kulturmiljø og attraksjon for innbyggerne på Frøya kommune og i Trøndelag, sier Johansen.