Denne uka var det flere dager med sol og vindstille. Det fikk Marie Stæhli, Thea Stordahl og Åshild Løvås Borgersen til å hoppe i havet.

«Badevær»

Borgersen forklarer at de har begynt å utstyre seg med badetøy i tilfellet været blir bra.

– Vi tar med badetøy hver tirsdag i tilfelle det blir badevær. Når det ellers blåser vår og vinter blir det fort ubehagelig kaldt å bade. Da blir man så kald før og etter, sier hun.

– Jeg vil ikke kalle dette et stunt, heller en opplevelse av mestring for de som er nybegynnere. Badingen er en nødvendighet for de som er vant med det. Når man først har begynt er det vanskelig å slutte, for det gir så mye glede og velvære!

– Hjelper om vinteren

– Jeg har alltid vært en av de som synes vinteren er fryktelig tung til tider, og jeg har funnet ut at isbading i elva og vinterbading i havet hjelper meg gjennom vinteren. Når du bader utløser du en rekke med hormoner som gir deg en lykkerus, og muskler og ledd kjennes så myke og avslappet ut resten av dagen. Jeg tror ikke helseeffektene er vitenskapelig bevist ennå, men for meg er det ingen tvil, poengterer Borgersen.

For Marie Stæhli var dette første møte med det kalde vintervannet. Sammen med Thea Stordahl ble de enige om en ting, ifølge Borgersen: "Det var jo ikke så ille!"

– Hvis du puster rolig, venner kroppen seg litt til det før den sier ifra om at du må opp. Når det begynner å stikke litt i huden, må vi opp. Det er en skikkelig god følelse etterpå, og de fikk lyst til å gjøre det igjen.

Åshild Løvås Borgersen isbadet i Hammarvatnet i fjor. Foto: PRIVAT

Egen klubb

Det er barske elever fra lnja for naturbuk ved Guri Kunna videregående skole som har hoppet i havet og startet klubb, sammen med Borgersen som er lærer der.

– Jeg startet klubben i fjor. Noen få barske elever var med og badet i fjor, og vi hadde stort publikum fra andre elever på linja, sier Borgersen.

– Formålet med klubben er å lære elevene at bading om vinteren kan være en positiv ting med vinteren, at det gir velvære og en mestringsfølelse. I tillegg er det jo veldig moro, sier hun.

Folk som har et ønske om å vinterbade bør snakke med legen først.