Kvinner tjener cirka 11 prosent mindre enn menn, ifølge partiet Rødt som nå legger fram tall fra Fri Fagbevegelse og Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Litt bedre

Steven Crozier i Rødt forklarer at kvinner i Norge fortsatt tjener bare 89,6 prosent av det menn tjener i gjennomsnitt.

– Ingen kan være i mot likelønn. Derfor har står vi her i dag som er en likelønnsdag landet rundt. Vi vil påvise lønnsforskjellene mellom kjønnene. Sånne forskjeller må vekk, sier han.

– Vi sto her også for to-tre år siden. Da var forskjellen at kvinner tjente cirka 87 prosent av hva menn tjener, så det har blitt litt bedre, sier Crozier.

- Kvinner jobber også mer ufrivillig deltid, og de tar en større andel av det ulønna arbeidet hjemme, sier han.

Delte ut løpesedler på torget på Sistranda. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

- Flere kvinner enn menn har høyere utdanning. Likevel ser vi at kvinner taper på arbeidsmarkedet. De kvinnedominerte yrkene har lavere status og lønnes veldig mye lavere enn «typiske mannsyrker» med like lang utdanning, slår Crozier fast.

- Ikke tipp-topp

Sigurd Vie slår fast at mange ikke er klare over forskjellene.

- Ikke mange tenker over at kvinner tjener mindre. Vi er vant til å tenke at samfunnet i Norge er tipp-topp. Da blir forskjellene i lønn lett glemt, sier han.

Magne Nygård besøker standen på torget og tar i mot løpeseddelen.

- At det fortsatt er sånne ulikheter mellom kvinner og menn som har lik bakgrunn, er rart å tenke på, sier Nygård og rister på hodet.