- Det var overraskende å se at vi var blitt kåret til ildsjeler, men det er klart det er hyggelig også, smiler Jarle Peder Volden - eller Pelle som alle kaller han.

Pelle og Halgeir har vært aktive i idrettslag siden barndommen. De har kjent hverandre siden de var tenåringer, vært kollegaer i 25 år, naboer, arrangert Frøya over, og nå også kåret til ildsjeler sammen.

Man skulle tro man ble lei etter alle disse år sammen? Niks!

- Pelle er veldig omgjengelig og grei å samarbeide med, jeg er aldri gått lei av å arbeide sammen med han, smiler Halgeir Hammer.

Engasjert i barndommen

Fra tidlig barndom engasjerte de to frøyværingene seg i idrett i hvert sitt idrettslag. Pelle spilte fotball i Frøya IL og Hallgeir var engasjert i friidrett og fotball i Nabeita IL.

- Jeg tror vi har vært med siden vi kunne gå, ler Pelle.

Han forteller at var veldig glad i å spille fotball som ung, og da han dro i militæret som unggutt dro han hjem hver eneste helg for å spille kamper på Frøya.

- Det tror jeg ikke er så vanlig i dag, men det var ikke snakk om å melde seg inn i et annet idrettslag den gang, ler han.

Hallgeir har engasjert seg i både fotball og friidrett i over 50 år og har vært med å bygge hele tre fotballbaner.

- Det har vært mange dugnadstimer og arbeid. Det var nok en litt annen tid da vi vokste opp, alle engasjerte seg i idrettslagene uansett alder, smiler Hammer.

- Det gir oss mye å bidra

Når man har så mange dugnadstimer, arrangementer og treninger bak seg blir det et naturlig spørsmål å spørre hvorfor.

Hvorfor gidder egentlig to vanlige karer å bruke så store deler av livet sitt på å hjelpe til? Bygge trimhytter, grave ut fotballbaner, trene smågutt lagene, arrangere Frøya over.

- Det synes jeg er litt vanskelig å svare på. Jeg tror det var en litt annen tid da vi vokste opp, man bidro og sånn var det bare, sier Volden.

Hallgeir forteller at sønnen hans en gang også stilte det samme spørsmålet. ¨Pappa, hvorfor gjør dere alt dette?¨

- Jeg tror noen bare er sånn, at de liker å bidra. Personlig er jeg litt konkurransemenneske og liker å få til ting, smiler Hammer.

Han legger til at det er mye folkehelse i det de har drevet med, spesielt Frøya Over.

- Det gir oss mye å bidra, det er givende. Jeg synes det er gøy når vi møter igjen de vi har trent, som nå er på trening med sine barn, sier Halgeir.

Frøya Over 25 år

Frøya fylte 25 år i 2020 og de to ildsjelene har jobbet med arrangementet siden starten av. Hallgeir forteller at første gangen de arrangerte var 2. juni 1996.

- Det husker jeg veldig godt, for da hadde jeg bursdag. Da bestemte vi at Frøya over skulle arrangeres hvert år første søndagen i juni, smiler han.

Og slik er det blitt. Frøya over er nærmest blitt tradisjon for mange frøyværinger og flere er ivrige deltagere hvert eneste år.

- Det mange som sier det er blitt tradisjon for dem og snakker om å flytte feriene sine for å kunne delta, ler Pelle.

- Jeg husker i starten da vi skulle finne ut hvor lang løypa var, målte vi med et 50 meter langt tau hele ruta gjennom. Litt steinalder aktig, ler Hallgeir.

- Tiden inenheter oss nok litt og vi ser at noen nye hoder kanskje er smart. Da kan jeg og Pelle bli konsulenter, slik man blir etter mange år i kommunen, ler Halgeir.

Hedres i kommunesalen

På fredag skal både Pelle og Halgeir hedres i kommunesalen på Sistranda med både pris og middag. Det blir en live samsending fra 38 kommuner som blir styrt fra et studio i Trondheim, hvor alle ildsjelene skal hedres.

- Det blir nok koselig, men jeg er ikke så bekvem med sånt, smiler Pelle.

- Jeg tror det blir en trivelig kveld, og jeg ser frem til å høre hva slags begrunnelse som ligger bak kåringen av oss to, sier Halgeir.

Trøndelag Idrettskrets har definert hva en ildsjel er:

Det er de som gjør den lille forskjellen og gjør det lille ekstra. De som ofte er pådrivere og aldri gir opp å få til ting. De som ofte er vanskelige å få takket på en ordentlig måte fordi de skyr rampelyset.

En god representant for trøndersk idrett og et godt forbilde, er blant kriteriene som listes opp av idrettskretsen.