Flere har fortalt at de ikke vet hvor i øyrekka de kan få tak i test for å sjekke seg for covid.

Peggy Alise Johansen er avdelingsleder for familie og helse i Frøya kommune, som har ansvar for gratistestene. Hun forklarer at koronatest er mulig å få utlevert i øyrekka, både på Mausund, Sula og Sørburøy.

– Hvis en har spørsmål om dette, kan en sende en forespørsel til koronamail i Frøya kommune. Ofte får de som er positiv med covid beskjed om hvor de kan hente ut tester, til et gitt antall medlemmer i husstanden eller nærkontakter, opplyser Johansen.

Ikke alle får

De som vil ha gratis koronatest må ha en grunn til det.

– Alle må være OBS på at det er kriterier for å få tester utlevert. Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som bestemmer retningslinjene for hvem som får. Vi er nødt til å gjøre vurderinger i forhold til hvem som kan få utlevert tester. Da er det primært til nærkontakter til de som har covid. Også de som har symptomer og mistenker covid får tester, uttrykker hun.

Tester er å få tak i for de som trenger, forklarer Peggy Alise Johansen i Frøya kommune. Foto: ARKIV

Andre som ønsker å teste seg på andre premisser, må kjøpe seg test selv, presiserer Johansen.

Kan ikke gå tom

Frøya kommune får tildelt et antall tester i løpet av uken fra myndighetene.

– Da er det viktig at vi gjør vurderinger om hvem, og hvor mange tester som blir utlevert. Vi kan ikke risikere å gå tom for tester. For å holde samfunnet i gang, er det enkelte grupper som må teste seg hver dag før de går på jobb eller skole, sier Johansen og håper på forståelse blant folk.