Det blir mer og mer populært å markere kjærlighetsdagen. Det gjelder både for Frøya og hele Norge.

I det Aivaras Vasiliauskas er på Sistranda for å handle til sin kone, bekrefter han at dagen er som bursdag og jul samtidig for ham.

Elsker virkelig

– Valentinsdagen bør man bruke til å vise sin kjære at man virkelig elsker han eller henne. Det er viktig for meg. Dette er en viktig dag å bruke til å vise kjærlighet, sier litaueren.

Vasiliauskas jobber på Frøya og forklarer at han har kultur for at valentinsdagen er en viktig dag.

Alle dager må brukes

Vasiliauskas poengterer at valentinsdagen ikke er nok som eneste dag å vise kjærlighet.

– Vi må vise kjærlighet til den man elsker hver dag, sier han og ser på rosene kona snart skal få.

I 2010 sa hver tredje person at de ville gi eller sende en oppmerksomhet til en kjæreste eller venn. Det viser tall på Store norske leksikon (SNL).

I 2015 sa 73 prosent av den norske befolkningen at de ikke syntes at dagen var en viktig merkedag, men trenden har snudd og er altså stigende ifølge SNL.

– Noen får fra flere menn

Ann Harriet Antonsen på 2Nelliker på har sett trenden på valentinsdagen gjennom over 20 år som blomsterhandler.

Noen damer får blomster fra flere menn, forteller blomsterhandler Ann Harriet Antonsen. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

– De siste fem-seks årene har trenden økt. Kort og sjokolade med roser og andre blomster startet kanskje blant utlendingene som handler her. Men frøyværingene har kommet mer tydelig etter de senere årene, sier Antonsen.

– Vi har det litt artig når det kommer inn bestillinger til enkelte damer fra flere menn samtidig. Men vi har taushetsplikt og snakker ikke noe om dette til andre, sier Antonsen litt lattermild.

«Alle hjerters dag»

Valentinsdag er en dag som markeres både i verdslig og kirkelig sammenheng, ifølge Store norske leksikon.

Denne såkalte Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag feires med gaver eller oppmerksomhet i form av blomster, konfekt eller kort til den utvalgte.

I likhet med halloween, morsdag og farsdag er valentinsdag en spesiell feiring som har kommet til Norge via påvirkning fra USA.

Den feires 14. februar hvert år.