Regjeringen ønsker god sameksistens mellom havnæringene. Det varsler de i en pressemelding. Målet er å finne løsninger som er basert på et godt kunnskapsgrunnlag, og som skaper vekstmuligheter i tiden fremover.

Regjeringen foreslår derfor å styrke støtten til Havforskningsinstituttet med 10 millioner kroner til dette formålet. Det kommer frem i revidert nasjonalbudsjett 2022.

– Havnæringene skal videreutvikles for å sikre bærekraftig verdiskapning i fremtiden. Vi må vite mer om hvordan eksisterende og nye næringer påvirker hverandre og økosystemene. Fiskerinæringen er viktig for Norge, og det må tas hensyn til denne næringen, når nye havnæringer utvikles, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Må forskes mer på

Vindkraft og havbruk til havs tar i bruk havareal og kan derfor påvirke leveområdene for fisk og sjøpattedyr.

Kunnskapen om gyte- og vandringsområde for fisk må derfor oppdateres. I tillegg medfører vindkraft støy og elektromagnetiske felt, og effektene av dette må det forskes mer på.

Det mener regjeringen.

Velferd og miljøeffekter

Tradisjonelt har oppdrettsanlegg vært lokalisert kystnært eller inne i fjordene. Etter hvert er det flere som ser mulighetene for å etablere oppdrettsanlegg ute i havet.

I oppdrettsanlegg ute i havet lever fisken under mer krevende forhold enn inne ved kysten.

Samtidig kan slike anlegg ha effekt på noen av miljøproblema som næringa har, som spredning av lakselus.

– Det må derfor forskes mer på dyrevelferd for oppdrettslaks i eksponerte anlegg og på eventuelle miljøeffekter. Det varsler regjeringen i pressemeldingen.