Det er Solfrid Glørstad Sandvik som har fått i gang oppropet som ligger på nettstedet opprop.net. Hun vil at befolkning og hytteeiere på Frøya skal kreve utredning av helsekonsekvenser med vindkraft på Frøya.

Pålegg fra kommunen

Oppropet tar til ordet for at Frøya kommune skal pålegge utbygger å utrede konsekvensene for helsa ved vindkraft på Frøya. «Dette skal utarbeides av fagpersoner med relevant kompetanse og som ikke har bindinger til utbyggere, eiere eller generelt vindkraftbransjen», heter det i oppropet.

Det vises til med hjemmel i folkehelseloven §11.

Det er flere av Frøyas befolkning, inkludert hytteeiere, som er bekymret vedrørende helseplager i forhold til vindkraftverket, står det i oppropet.

Solfrid Glørstad Sandvik har foreløpig fått med seg 191 i et opprop for å kartlegge hvordan vindkrafta på Frøya virker på helsa til folk. Foto: PRIVAT

Støy sjekket for tidlig

I oppropet heter det blant annet at beregningene av støy er gjort før vindkraftverket var ferdig. «Men de reelle verdier er ikke målt i ettertid. I forhold til hørbar støy og infralyd er det merkbart for flere i form av øresus, søvnproblemer, symptomer på stress, hjertebank, høyt blodtrykk og hodepine.»

I oppropet listes det ellers opp skyggekast, kasting av is fra turbinenes blader, blinkende hvite høyintensive lys, oljelekkasjen som var fra en turbin, tonnevis med mikroplast som forurenset etter et vingeblad knakk.

Ikke stilt opp

Oppropet langer ut mot kommunen som «ansvarlig myndighet for både forurensing og helse og at beredskapsplaner er på plass. Kommunen skal sikre befolkningen best mulig mot negative påvirkninger og følgeskader av slike hendelser. Hva har Frøya kommune gjort i dette tilfellet?»

Da artikkelen ble skrevet var det 191 signaturer. Bare dager senere er tallet oppe i 201.