Først har vi hatt korona-krisa, så kom strømkrisa og nå krise med usedvanlig dyrt drivstoff. Kroner 26,33 var prisen for diesel onsdag, mens bensin kostet kroner 24,62.

– Sjokkerte er vi vel alle når prisene spretter opp som de har gjort, sier Thomas Vatn som leder bensinstasjonen Best på Flatval på Frøya.

– Kompensasjon

Avgiftene må ned på drivstoff, siden også el-bilistene får fordel av subsidier på strøm, mener Vatn.

– Avgiftene må ned sånn som det er gjort med prisene på strøm for husholdninger. De som kjøper drivstoff må få en kompensasjon fra Staten. Norge tjener jo mye på høy oljepris nå, så da burde prisen på drivstoff kunne kompenseres for å bli lavere for folk, forklarer han.

– For en del år siden var prisen på råolje omtrent som nå men prisen på diesel har gått opp til det ti-dobbelte, sier Vatn.

Han mener Putins krig i Ukraina og sanksjonene mot Russland påvirker prisene på alt.

– Vi ser historiske svingninger i prisene.

Sjokkeres daglig av prisene, Marius Haranes fyller på Yx på Sistranda denne gangen. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Ser på konkurrentene

Ingen bensinstasjoner utenfor de store byene tjener penger på drivstoff.

– Jeg tør ikke tenke på hva prisene blir om en uke eller om en måned. Jeg rekker nesten ikke å sette ned prisene før de skal opp igjen. Vi har en egen app på mobilen for å følge med i konkurransen om hva prisene skal være, sier Vatn.

Hver dag klokken 10 får han SMS fra stasjons-kjeden CirkleK som eier Best. Da dikteres prisen for drivstoffet. Gjennom dagen ser alle bensinstasjonene på hverandres priser i konkurranse. Derfor går prisene ned mot slutten av dagen, før det justeres opp tidlig neste dag.

Nå er det bra! Nå holder det, mener Marius Haranes generelt om prisene i det han fyller diesel på Yx.

– Dette er jo ran. Dette er for galt, særlig når man ikke kan bruke el-bil sånn som meg, sier han.