– Vi har opplevd sunn galskap, for ikke alle kjenner igjen de andre like lett med parykker og hatter. Noen påsto de var søsken og det ble mye latter.

Sånn forklarer festsjefen seg. Det er Rachel Tørum, ansvarlig for livsglede på Frøya helsetun.

– Pusterom

Latter og musikk påvirker hele kroppen positivt. Det er bevist.

– Hos de med demens vet man at det skjer en positiv endring i kropp og hjerne. Vi ser noen som har tunge dager, der de savner mye. Da blir en sånn fest et fint pusterom i hverdagen. Festen blir noe annet de får være med på, noe artig, forteller Tørum.

– Vi har servert pølse med brød, kall det gjerne karnevalsmat. Og fektingen mot pinjataen ble godt mottatt, fordi den har godteri inni som mange fikk smake, forteller hun engasjert.

Foto: PRIVAT

Skulle pågått lengre

Rundt 25 fra dagsenteret for demente, og beboere på helsetunet festet sammen.

Trubadur Erik Hoel sto for sang og musikk til dansen. Kystbarnehagen var på besøk ved helsetunet akkurat da, dermed ble det vorspiel.

– Ekstra koselig at spelemannen spilte så ungene fra barnehagen fikk prøve hattene og danse. De og seniorene som kom på festen gledet seg. «Åh, enn om dette kunne vart til i morgen», sa en av deltagerne på festen da den skulle avsluttes, forklarer Tørum.

Racel Tørum som klovn for anledningen, svingte seg med flere på Frøya helsetun. Foto: PRIVAT

Hun karakteriserer festen som var på mandag, nesten som en ordentlig fest. Derfor hadde beboerne en rolig dag i går.

– Vi hadde litt «dagen der på-følelse» i går. Dagen ble rolig med bare skuffekake og bingo. Men i dag braker det løs igjen med festlig kulturkafé der bandet «Four Jets» spiller på Frivilligsentralen, sier Tørum og er klar.