- Det er fint å kunne noen ord og uttrykk på forskjellige språk, sier Samuel Zambrano (14), ved Frøya ungdomsskole.

- Det er lettere å bli kjent med noen når du viser interesse for språket deres, mener Samuel, som kommer fra Venezuela.

- Fint å dele Frøyas språk

Etter halvannet år på Frøya var han selv en av åtte ungdomsskoleelever som snakket og leste foran barneskolebarna under markeringen av morsmålsdagen på Sistranda.

Her fikk han blant annet selskap av polske Nikola Brzoska som flyttet til Frøya i høst.

- Det er veldig fint å være med på å dele Frøyas språk på den måten her. Det er veldig mange ulike språk på øya, sier Nikola Brzoska (15).

- Det er viktig å prøve å forstå hverandre, mener hun.

Artikkelen fortsetter under bildene:

Åtte ungdommer med åtte ulike språk

I dag markerte Frøya bibliotek den internasjonale morsmålsdagen. Det er en feiring av språklig mangfold og markeres over hele verden.

På Frøya feires den både i barnehager og skoler på hele øya. På Frøya bibliotek markere de dagen ved å invitere inn elever fra Frøya ungdomsskole som skal snakke og lese på ulike språk.

Hvert år får tredjeklassinger ved Sistranda skole en helt spesiell opplevelse på morsmålsdagen.

- Jeg synes det var litt stress å stå foran alle de barna og lese, sier Nikola og smiler.

Hun valgte å lese om skilpadden Franklin. Det er en figur som opprinnelig kommer fra Canada. Historiene er oversatt på mange ulike språk. Blant annet polsk.

- Men jeg synes det var gøy å få vist frem det polske språket. Kanskje var det noen som kjente igjen noen ord?, sier hun.

- Jeg ble litt stressa av at alle så på meg, men det likevel fint å være med, sier Samuel, som snakket spansk.

Fra FRØYA-TVs arkiv: Melvin Jensen og Isak Halvorsen briljerte på flere språk, da Rabben barnehage feiret morsmålsdagen i 2019.

Artikkelen fortsetter under bildene fra Morsmålsdagen:

Ungdommene tar ansvar

Frøya er ei øy med mange ulike nasjonaliteter. I de fleste barnehager og skoler finner man elever med flerspråklig bakgrunn. Morsmålsdagen skal feire alle språkene som finnes på Frøya.

På Frøya bibliotek viste ungdomsskoleelevene frem åtte ulike språk; Kajus snakket litauisk, Johan snakket norsk, Ashley snakket filippinsk, Tonis snakket engelsk, Jaroslaus snakket russisk, Edijs snakket latvisk, Nikola snakket polsk og Samuel snakket spansk.

- I starten var det voksne som leste på morsmålsdagen, men Vida (Bekken journ.anm.) ga meg ideen til å starte samarbeidet med ungdomsskoleelevene, forteller biblioteksjef Monika Kopaczek-Styczen.

- Det har løftet arrangementet. Det er gøy at ungdommene selv får vise frem de ulike språkene, sier hun.

- Jeg håper at Morsmålsdagen er med på å bygge toleranse og får barna til å forstå hverandre bedre, sier Monika.

Handler om respekt

Språk er en viktig del av alle menneskers identitet. Man bruker språk for å kommunisere, for å skape sosiale relasjoner, for å lære og utvikle seg. Det er grunnen til at man feirer Morsmålsdagen i hele verden.

- Frøya er et flerkulturelt samfunn og det er viktig at alle barn hører forskjellige språk, mener Vida Bekken ved Frøya ungdomsskole.

- Det handler om å lære å respektere at alle har ulike interesser, kulturer, språk og erfaringer. Da er språk et fint sted å starte, mener hun.