Et spesialkonstruert kar for å telle lus og undersøke fisk; lusetellekaret til Åkerblå vant årets Fiskevelferdspris 2022.

Prisen ble delt ut under åpningen av HavExpo tirsdag kveld.

– Dette er en stor og viktig pris for Åkerblå. Jeg er veldig fornøyd og stolt av våre dyktige ansatte, sier Roger Sørensen, administrerende direktør i Åkerblå til Frøya.no.

– En daglig påminnelse om å ta hensyn til fisken

Prisen er et samarbeid mellom Norsk Fiskeoppdrett og Fiskevelferdsforumet til Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet.

I år valgte de ut Åkerblås lusetellekar til vinner.

Åkerblå vant prisen, etter tøff konkurranse mot AquaByte, Optoscale, Anteo, Napier og forskerne bak IPN QTL.

Begrunnelsen var som følger:

– Årets vinner er kåret fordi det er et konkret tiltak som er enkelt, og relativt rimelig, å ta i bruk. Samtidig er det en daglig påminnelse om å ta hensyn til fisken, sa Ewa Harasimczuk ved Veterinærinstituttet under prisutdelingen.

Stine Kolstø, regionleder i Åkerblå vest, tok imot prisen på vegne av bedriften.

– Prisen er en anerkjennelse til de som har utviklet karet, og til alle de på merdkanten som har presset på for å få ta det i bruk, sa Kolstø til Kyst.no.

Bra for folk og fisk

Lusetellekaret til Åkerblå har vært en oppgradering både for fisk og folk.

Det hele startet for ti år siden, da kravene til lusetelling ble strengere. På den tiden fantes det ingen kar som var spesialkonstruert til jobben.

Det gikk hardt utover fisken - noen døde på grunn av håndteringen. I tillegg var det stor variasjon på utstyret mellom lokaliteter og oppdrettere.

Derfor ble det satt i gang et prosjekt for å utvikle et lusetellekar. Det har blitt bedre og bedre. I dag er det solgt til over 200 sjølokaliteter i hele Norge.

Det var fiskehelsetjenesten MarinHelse, som altså nå er innlemmet i Åkerblå, som utviklet karet.

Det gir bedre fiskehelse - ved å gjøre lusetelling mer skånsom - og gjør tellingen mindre stressende for røktere og fiskepersonell.

Karet blir også brukt til andre operasjoner som involverer håndtering av fisk. Det kan være alt fra velferdsskåring, vektprøver prøver for PCR-analyser til arbeidsbord for obduksjon.