Klokka har passert 20:30. Frøyatunnelen er inne i sin første stenging for kvelden. Vi blir med prosjektleder og mannskapet fra Kraftmontasje inn i tunnelen, for å se hvordan de jobber med den storstilte oppgraderingen av tunnelen.
Det kjøres inn store kjøretøy, maskiner og materiell. De skal plasseres utover hele den 5305 meter lange undersjøisk tunnelen som knytter Frøya og Hitra sammen.
Vi må ta et steg tilbake. Før vi kjører inn i tunnelen, møter vi opp ved «brakkelandsbyen» til Kraftmontasje. Den er på Dolmøya. Her er det 44 stykker som bor. De jobber på natta og sover om dagen - og spiser mat hos Dolmsundet hotell.
Prosjektleder i fylkeskommunen Jahn Kristian Hansen tar imot oss inne på kontoret, og viser frem planene for arbeidet i tunnelen. – Vi ligger godt an. Arbeidet i tunnelen går etter planen, så langt, sier Hansen.
Mens vi besøker kontorene, samles alle som skal jobbe inne i tunnelen i natt til et oppstartsmøte. Der snakker de om alt som skal gjøres, planlegger hvem som skal kjøre inn i hvilken rekkefølge, og hvordan de skal løse arbeidet på best mulig vis. – Det er viktig med god planlegging, for det er bare fem-seks timer med effektivt arbeid hver natt. Det åpnes for gjennomslipp, og klokka 06:00 skal alt mannskap og utstyr være ute igjen, forklarer Hansen.
Gjengen er klare for å jobbe effektivt gjennom hele natta. – Til de som har klaget på at bilene blir skitne etter å ha kjørt gjennom tunnelen. Tenk på de som jobber her hver natt. De vet det. Det er ikke noe å gjøre med, sier Hansen, og smiler.
Det er i ferd med å bli mørkt ute. Det betyr at arbeidet starter for gjengen fra Trøndelag fylkeskommune og Kraftmontasje.
Det skal ikke stå på utstyret. De har gjort ferdig alt sprengningsarbeid på venstre side av tunnelen. I tillegg er alt av det gamle tunnelhvelvet, samt duk og vannsikring fjernet. Arbeidet med å legge nødvendige kabler i samarbeid med Tensio går som det skal. En ny føringskant på den ene siden av tunnelen er også ferdig.
Det er mengder av slike kabler som legges i tunnelen. Det handler om å gi Frøya en bedre strømforsyning. Det er egentlig ikke deres ansvar å gjøre denne jobben, men de har inngått et samarbeid med Tensio for å samkjøre arbeidet.
Dette har gitt de ekstra tidsfrister å holde. De er nødt til å nå flere milepæler innen vinteren kommer, for å sikre at vi har strøm til vinteren. – Vi ligger godt an, men det er forklaringen på hvorfor vi må være strenge med når vi kan åpne tunnelen, forklarer Hansen.
Arbeidet i tunnelen skal foregå helt frem til jula 2024. – Det høres lenge ut, men det er den tiden det krever når vi skal gjennomføre denne storstilte oppgraderingen av tunnelen, samtidig som vi skal holde de gamle systemene i drift for å kunne åpne for trafikk i store deler av døgnet, sier Hansen. Hadde de kunnet stenge tunnelen for å gjøre arbeidet, ville det vært 50 prosent lettere, sier han.
Dette skiltet viser stengetidene for Frøyatunnelen - fra frøyasiden av tunnelen.
– Det har blitt færre henvendelser for å passere gjennom tunnelen. Det ser ut som folk begynner å venne seg til at det er stengt, sier Hansen. Han tar oss med på en kjøretur inn i tunnelen.
– Alt vil bli bedre i den nye tunnelen. Det blir Kameradekning i hele tunnelen, slik at Veitrafikksentralen får full kontroll hele tiden. Det vil gjøre det tryggere å ferdes i tunnelen - og hindre unødvendige tunnelstegninger, forklarer Hansen.
De har sprengt ut flere nye rom. Til sammen skal det bli 14 tilfluktsrom totalt. Det er et pilotprosjekt for å forbedre sikkerheten i tunnelen. Det blir også to nye tekniske bygg hvor all styring av tunnelen er samlet. Til sammen vil det da være tre slike «cockpit’er».
Flere har etterspurt om dette er nok for å gi bedre brannsikkerhet? Hansen svarer: - Det er heltheten som vil gi en mye bedre sikkerhet enn i dag. Det blir et omfattende ventilasjonsanlegg som kan snu røyken, slik at vi velger retning på røyken ut ifra hvor folk og brannberedskap befinner seg, forklarer han. I tillegg legges det inn slukkevann, brannarmatur forløpende innover og vannuttak fra begge sider.
Det er mange prosesser som pågår kontinuerlig i tunnelen. Alt handler om å gjøre tunnelen bedre og sikrere å kjøre gjennom.
– De synlige forskjellene vil det ta tid før man ser, forteller Hansen. Det er mye annet som må på plass, før tunnelen kan få sin «nye look».
De forsøker hele tiden å lytte til innspill fra publikum. Det er grunnen til at tunnelen har fått bedre midlertidige lys i starten av tunnelen på begge sider. Det har gjort det litt mindre mørkt å kjøre inn i tunnelen.
I forkant av oppgraderingen hadde fylkeskommunen forberedt oppsamlingsplasser, og tofeltsvei ved inngangen til tunnelen. De hadde også oppgradert rundkjøringen. Det har hindret trafikkaos. – Det har gått greit så langt, sier Hansen.
Det er også satt ut toalett ved tunnelen, slik at de som står i kø kan få gjøre sitt fornødne. – Det er faktisk ganske mye brukt, forteller prosjektlederen.
– Vi er godt fornøyd med samarbeidet med kommunen, nødetater og næringsliv - og folket på Frøya og Hitra. Dette er et krevende prosjekt, men det går etter planen. Resultatet kommer til å bli veldig bra, avslutter Hansen.