– Dette kan vi ikke finne oss i, sier Astri Reppe, på vegne av aksjonistene i Frøya vindkraftverk mandag kveld. Et 30-talls aksjonister samlet seg for å protestere etter flere hendelser i vindkraftverket de siste to månedene.

– Nå har det blitt sluppet ut så mye avfall i naturen vår, både i form av oljelekkasjer, vingeblad som faller av og avfall som flyter rundt – og det blir ikke ryddet opp. Det kan vi ikke sitte og se på, sier Reppe.

Forventer at Vestas rydder opp

Aksjonen mandag kveld var rettet mot Vestas.

Turbinleverandøren Vestas eier og drifter turbinene i oppstartsfasen. Det er derfor de som regnes som ansvarlige for vindkraftverket.

- Det er to måneder siden vingebladet falt av inne i vindkraftverket. Ennå har de ikke klart å rydde, sier Reppe.

– Vestas er et stort internasjonalt selskap med store muskler. Vi forventer at de rydder opp. Det er et søppelhelvete her, sier hun.

– Komposittmaterialer og mikroplast med Bisefenol A ligger og flyter fritt i vann og i hauan. Denne uka er det meldt storm igjen. Da vet du hvor fort det spres til resten av øya vår.

- Vi kan ikke akseptere det! Vi er nødt til å sette ned foten!

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Bekymret for drikkevannet og naturen vår

Nå har vindkraftmotstanderne på Frøya fått nok.

– Vi er bekymret for drikkevannet vårt. Vi er bekymret for naturen vår. Og vi er redde for flere katastrofer. Nå har det fått gå vilt for seg oppi der, mener aksjonistene.

– Hvilke planer har de for å hindre akutt forurensing? Hva slags beredskap har de? Vi som bekymrede innbyggere søker informasjon, men føler ikke at vi får noen svar.

- Vi krever at Vestas tar ansvar! Rett opp i skadene, før det er for sent, sier aksjonistene.

Foto: Petter Vidar Vågsvær