– Jeg vet at jeg er privilegert . At jeg har vært veldig heldig i livet. Det er hovedgrunnen til at jeg nå ønsker å hjelpe andre som ikke har vært like heldige som meg.

Gustav Magnar Witzøe (28) ser forsiktig på meg under skjermen på capsen. Som om han lurer på om jeg tror han.

Jeg nikker. Jeg har møtt nok folk til å skjønne når de ikke snakker sant. Gustav Magnar er ærlig.

– Å få prisen som Årets medmenneske i Frøyawards syns jeg er veldig stort, sier han. Ikke minst med tanke på at det er mine egne, frøyværingene som har gitt meg den.

Å få oppmerksomhet og skryt fra heimplassen din må jo være det fineste du kan få, sier han ivrig og kikker på diplomet, mens jeg kjenner på en god varme.

Mediabildet av den bortskjemte gutten som har fått milliarder i gave uten å løfte en finger er med ett borte.

Foran meg står det en litt beskjeden gutt, med helt andre holdninger. Ikke rart frøyværingene setter pris på og er stolt av Gustav Magnar.

Vil gi bort 110 millioner

Gustav Magnar er arving til det eventyrlige SalMar-imperiet. Han kunne egentlig ligge på en sofa resten av livet, og kun tenke på seg selv. Han er god for så store verdier at det er vanskelig å fatte.

Men akkurat det er det vanskelig å forstå, når jeg sitter og snakker med han.

– Jeg er klar over at jeg ikke trenger å gjøre noe, sier han.

– Men som sagt, jeg er privilegert og med det mener jeg at jeg også har et klart ansvar. Et ansvar for å hjelpe andre, siden jeg har muligheten til det. Det blir ikke rett om ikke jeg skal bidra.

Salmar har bidratt til mye på Frøya, som kreftsaken og mye annet. Nå tar jeg det et stykke videre. Ut i verden.

Gustav Magnar blir ivrig, og det blir masse liv i fotomodellfjeset. Han forteller at han har startet stiftelsen «W-initiative», som har til formål å hjelpe unge mennesker til å få muligheten til utdanning og et godt liv. Ufattelige 110 millioner kroner er tatt fra Gustav Magnars konto til formålet.

Har lært av Frøya

-Jeg ønsker å hjelpe andre til et godt liv, sier Gustav Magnar.

-Jeg kommer fra Frøya og er vokst opp med dugnad og dugnadsånd. Sett hvordan man støtter og jobber for hverandre. For at alle skal ha muligheten til gode liv.

Jeg har sett og lært, og prøvd å ta med meg de gode verdiene jeg fikk med meg fra oppveksten. Jeg ønsker å videreføre disse verdiene i stiftelsen.

Vi er så heldige vi som har vokst opp på Frøya. Nå får jeg sjansen til å gi ungdommer i andre land de samme mulighetene til skole, utdanning og et godt liv, som oss.

For meg har arbeidet med denne stiftelsen vært veldig motiverende. I dag klarer jeg ikke å se noe som motiverer meg mer enn dette.

Å gjøre dette er veldig givende for meg, sier han.

Vil delta i arbeidet

«W-Initiative» er godt oppe og går, og har allerede bidratt med penger til to forskjellige prosjekter.

Målet er å hjelpe barn og unge både i Norge og ute. I starten har man konsentrert seg om andre land. Som TV-aksjonen «Barn ikke brud», jobben mot barneekteskap, og et prosjekt sammen med «Right to play» i Uganda, hvor man skal skaffe vann og sørge for skikkelige sanitæranlegg på skoler.

-Flere jenter har sluttet på skolen, på grunn av forholdene, sier Gustav Magnar.

-Nå håper vi de kommer tilbake når ting blir mye bedre for dem. Det er viktig at også jentene får utdanning, sier han.

Han er selv arbeidende styreformann i stiftelsen, for han ønsker å engasjere seg. Ikke bare være bidragsyter. Styret er på plass, og stiftelsen er oppe og går med en dyktig daglig leder.

-Men jeg ønsker å bruke minst mulig penger til administrasjon, mest rett til prosjektene, sier Witzøe.

-Vi ønsker å få mest ut av hver krone. Derfor går vi bevisst inn og støtter andres prosjekter. Vi oppretter ingen selv. Det er nok av gode prosjekter der ute.

Gir meg motivasjon

Gustav Magnar jobber som modell, men føler ikke at jobben i stiftelsen står i veien for noe. Tvert imot føler han at det er et pluss for det meste.

– Dette går ikke ut over jobben min, det er heller et ekstra påfyll av motivasjon. Jeg ser heller ikke på dette som jobb.

For meg er dette ren glede. Gjøre ting enda bedre for andre mennesker, folk som virkelig trenger det. Og jeg er så heldig at jeg kan gjøre noe med det, sier han.

Han hadde planer om å reise til Afrika for å se på prosjektet de nå er engasjert i, men pandemien har gjort at det er utsatt. Men Gustav Magnar vil ut i felten og hjelpe også. Han vil se og lære hvordan han kan hjelpe enda bedre. Se at pengene kommer dit de skal.

-Jeg har allerede lært veldig mye, sier han. Jeg lærer hvordan en stiftelse drives, hva som må på plass for at alt skal fungere. Det var mye mer enn jeg trodde, men jeg har lært nok til at jeg ønsker å lære mye mer, smiler han.

Familien viktigst

Selv om Gustav Magnar er opptatt med å hjelpe andre mennesker, så glemmer han ikke sine egne, de som står han nærmest. Når jula kommer, er han alltid hjemme hos pappa Gustav og mamma Oddny på Kverva. Noe annet er helt utenkelig!

– Jeg må hjem i jula. Det er fast tradisjon hvert år. Alt annet blir helt feil for meg, smiler han.

– Det er alltid noe spesielt å komme hjem til Frøya i jula. Å tenke på å feire et annet sted har aldri vært vurdert. Jeg husker mamma og pappa en gang snakket om at de vurderte å feire jula et annet sted, men da satte jeg foten ned og nektet. Han ler.

Familien og Frøya er viktigst for Gustav Magnar. Ikke pengene. Og Frøya skal selvsagt også stå sentralt i stiftelsen. Alle utdelinger skal skje her ute, faste styremøter likeså.

– Det er her alle verdiene i stiftelsen kommer fra, både pengene vi gir bort og ønsket om å hjelpe unge som sliter, sier han.

– At vi får en pris hjemmefra, beviser vel det jeg alltid har visst. Frøyværingene bry seg. Men jeg vet at det er mange på Frøya som hadde fortjent å vinne denne prisen. Så jeg takker for tilliten, på vegne av både organisasjonen, styret og meg selv. Dette er en kjempeoppmuntring i jobben vi skal gjøre framover.

Sier Gustav Magnar Witzøe, før han forsvinner ut i verden, med prisen fra Frøya under armen.