– Vi gikk noen ekstra runder. Jeg måtte være sikker på at han var klar, sier Tonje Foss, og smiler.

Etter 25 år har Frøy-gründer Helge Gåsø overlatt roret til en ny kaptein. Han går inn i en ny rolle i selskapet. Tonje Foss er ny administrerende direktør i Frøy.

– Det er klart jeg kjenner på at jeg «hopper etter Wirkola». Helge er jo her hver dag. Han kjenner alt og alle, sier Foss.

– Men jeg opplever at han er genuint klar for et lederskifte. Han har ikke tenkt å henge over meg, sier hun og smiler.

- Jeg føler meg veldig heldig som har fått jobben, sier Foss.

Stolt fortid, stor fremtid

Gåsø ville ha inn ny kompetanse for å ta selskapet til nye høyder. Foss har mer enn 20 års bransjeerfaring fra oljebransjen IT-bransjen, og som strategisk rådgiver innen grønne bransjeløsninger.

Hun kommer fra stillingen som strategidirektør i Enova. Før det var hun regiondirektør i Atea.

Hun har også 19 års erfaring fra oljebransjen; fra selskaper som Kværner, Schlumberger og Aker BP.

– Jeg tar med meg alle mine erfaringer fra tidligere jobber, og vil bygge et enda sterkere Frøy-konsern, et lag som har felles kultur uansett hvor vi jobber, sier Foss.

– Det er en stor oppgave, men jeg skal hente frem alt jeg har i verktøykassen.

– Vi skal ta vare på det som allerede er bra, men samtidig ikke la historien stå i veien for utvikling. Det blir litt sånn som de sier i Rosenborg: «Stolt fortid, stor fremtid», sier hun.

– Vi skal bli enda bedre!

740 ansatte spredt langs hele kysten

Tonje begynte i jobben ved årsskiftet. De første hundre dagene vil hun bruke på å bli kjent med Frøy.

– Jeg må forstå hvordan vi jobber i Frøy, hvordan alt henger sammen og hva vi tilbyr i dag. Det er ganske omfattende, smiler Foss.

– Vi er 740 ansatte som er spredt langs hele kysten. Der det er fisk er vi i Frøy, sier Tonje og smiler.

– Målet mitt er å treffe alle!

Derfor vil hun bruke januar og februar på å reise langs norskekysten for å besøke lokasjoner og båter.

– Målet er å gå om bord i båtene som er ute i operasjon også. Det er mannskapet som er viktigst. Men jeg må forholde meg til koronarestriksjoner, så vi får ta det litt etter litt, sier hun.

– Jeg har fått en kjempefin start. Det er nesten sånn at jeg ikke klarer å ta fri i helgene, smiler hun.

Flinke folk i alle ledd

Den nye administrerende direktøren i Frøy er født og oppvokst i Trondheim. Der gikk hun også sin skolegang. Foss ble byggingeniør ved NTNU, før hun fortsatte studiene i Stavanger.

Der var slik hun kom inn i oljebransjen. Etter studiene gikk hun rett inn i jobb ved Rosenberg verft.

– Jeg var ung, nyutdannet, uerfaren og hadde feil alder, feil kjønn – det meste var feil, ler Foss.

– Men jeg lærte vanvittig mye, smiler hun.

Foss har aldri jobbet i bransjer med overvekt av damer. Det er hun også lite opptatt av.

- Det som er viktig for meg er å at vi har flinke folk i alle ledd. Riktig menn og kvinner på riktig plass, sier Foss.

– Men jeg synes at det er kult at Helge velger ei kvinne som sin arvtaker. Det må være lov til å si. Vi er ikke mange i denne bransjen, sier hun.

Foto: LYKT Foto og Film

Kjenner seg igjen i reisen til Frøy

Etter ti år i oljebransjen, bestemte hun og ektemannen for å reise hjemover til Trondheim. Barna skulle begynne på skolen, og Tonje så seg rundt etter nye utfordringer.

Da fikk hun en spennende mulighet i Det norske oljeselskap.

– Jeg var ansatt nummer 7 da jeg begynte. Det økte til 1.350 i løpet av tiden jeg jobbet der, forteller Foss.

– Jeg kjenner meg derfor igjen i reisen til Frøy. Det å oppleve stor suksess, men også voksesmerter. Da er det viktig å legge riktige strategier for videre utvikling, sier hun.

– Det skal vi få til i Frøy. Vi skal jobbe målrettet og skape resultater. Det gjør vi ved å utvikle menneskene. Det er de det handler om. Det er de som skaper resultatene. Du må være glad i folk for å være en god leder, mener Foss.

Vil være en synlig leder

Når Frøya.no møter henne sitter hun på et kontor i det gamle lensmannskontoret på Siholmen, men arbeidsplassen hennes er langt ifra stasjonær.

– Jeg jobber der jeg trengs, sier Tonje.

– Jeg har veldig tro på å være en synlig leder som er til stede for våre ansatte. Jeg vil være på alle lokasjonene våre. Jeg vil være der det skjer, forteller hun engasjert.

– Førsteinntrykket mitt av Frøy er at det er hyggelige og flinke folk. De er fremoverlente og ønsker å få til noe. Det er veldig gode egenskaper, sier Tonje, engasjert.

- De har tatt meg godt imot!

Foreløpig har hun vært på Frøya, Rørvik og på trondheimskontoret. Neste tur går til Måløy.

– Jeg har møtt en del av de landansatte. Og har også hatt et teamsmøte med alle på båtene, både de som hadde fri og de som var på skift. Det var artig, sier hun.

– Jeg måtte ikke svare på noe særlig med spørsmål ennå, men jeg fikk et «Velkommen til Frøy». Det varmet, smiler Foss.

Verdiskapning i distriktet

Nå gleder hun seg til å fortsette å skape verdier i distrikts-Norge.

– Jeg er veldig begeistret over at Frøy skaper så mange arbeidsplasser i mindre sentrale strøk i Norge. Det er noe av det som er spennende med jobben. Det høres ut som floskler, men jeg mener det genuint. Det er viktig for meg, sier hun.

– Det ligger nært hjertet til Helge at Frøy skal ha et stort miljø på Frøya. Det ser jeg ingen grunn til å endre på. Så lenge oppdrettsnæringen er så sterk her ute, vil servicenæringen også være det, sier Foss.

– Nærhet til kunden er viktig for oss. Samtidig vil det være enklere å bygge opp kompetansemiljøer, når vi er flere sterke aktører som er samlet på samme sted, sier hun.

– Jeg synes allerede veien mellom Trondheim og Frøya har blitt kort. Det lover godt! Og det er så utrolig vakkert her ute, smiler Tonje.