Lena Jørgensen og NTB:

Fra 1. august blir det tolv timer gratis SFO i uka for førsteklassinger. Det innføres samtidig ny brillestøtteordning for barn og fraværsgrense i videregående skole.

Alle frøyaelever på førstetrinn skal få gratis «kjernetid» på SFO.

– Førstetrinnselever som har deltidsplass som er inntil tolv timer i uken vil få denne gratis, og det vil bli trukket fra tolv timer for de i førstetrinn som har plass som er utover dette, opplyser Margit Kristiansen Myrseth, på vegne av kommualsjef oppvekst og kultur.

– Ordningen krever ikke at det søkes spesielt om dette, det vil automatisk bli trukket fra på faktura, opplyser Kristiansen Myrseth.

– Alle vil få mulighet til å kjøpe full plass i SFO, dersom foresatte har behov for at eleven er mer enn 12 timer på SFO.

Vil innføre SFO for alle

Regjeringen og budsjettpartner SV har vedtatt at alle førsteklassinger i hele landet skal få gratis SFO i tolv timer hver uke. I tillegg får 60 kommuner mulighet til å gi gratis fulltidsplass til førsteklassinger fra familier med lav inntekt.

Regjeringspartiene Ap og Sp ble i Hurdalsplattformen enige om å gradvis innføre SFO for alle førsteklassinger, så dette er et steg på veien.

Ny brillestøtteordning for barn

Mandag 1. august iverksettes også en ny støtteordning for barn som trenger briller.

Den nye ordningen gir barn som falt ut av ordningen med behandlingsbriller i 2020 (briller til forebygging eller behandling av amblyopi), en ny rett til brillestøtte.

– Denne brillestøtteordningen vil gi barn og familier som trenger det, hjelp til å få en god brille, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Ordningen vil omfatte rundt 140.000 barn, i tillegg til dem som får dekket briller etter eksisterende støtteordninger. Ordningen gjelder fram til barnet fyller 18 år.

Fraværsgrense-comeback

Når elevene er tilbake på ungdoms- og videregående skoler i august, er også den omstridte fraværsgrensen tilbake.

– Det betyr at elevene ikke lenger kan bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder for å dokumentere fravær av helsegrunner. Alt helserelatert fravær vil heller ikke kunne bli unntatt på vitnemålet, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Fraværsgrensen er på 10 prosent. Den ble fjernet under pandemien, blant annet for å forhindre at elever med luftveissykdom gikk på skolen og smittet andre.

Regjeringen har for øvrig varslet at de vurderer endringer i fraværsreglementet.