Lørdag, på dagen åtte år etter den store lyngbrannen på Frøya i 2014 herjet, har 28 grunneiere og brannfolk kurset seg om hvordan kystlandskapet kan pleies. De fleste var fra Frøya, og flere kom fra Hitra for å delta.

Vil ha brann

Frøyas brannsjef Johan Pettersen vil at grunneierne skal tenne på gammel lyng. For på initiativ fra grunneier Ole Melvin Baken på Hammarvika, ble kurset arrangert så de nå vet bedre hvordan brenninga kan gjøres forsvarlig.

– Får grunneierne i gang brenning av gammel tørr lyng vokser det opp frisk lyng. Den kan gi god beiteverdi for villsau her på Frøya. Kurset er ment å gjøre grunneierne i stand til å hjelpe hverandre med kontrollerte brenninger av flater. Brenningen kan være på enge områder eller andre de får tillatelse til å brenne, sier han.

Noe tilskudd kan skaffes fra landbruksmyndigheter for å brenne lyng.

Ble kurset i brenning av kystlyng, grunneiere og brannfolk fra Frøya og Hitra samlet seg i Frøya rådhus, lørdag. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Brenning av lyng kan gi en voldsomt god effekt fordi mange ti-år har gått uten at brenning er gjort. Da samles tørr lyng som både er dårlig brannvern, og dårlig for fersk tilvekst.

Godt brannvern

Under den store lyngbrannen i 2014 ble rundt 200 folk evakuert en kort periode. To hytter gikk tapt.

– Vi har grunn til å anta at brannen ville være enklere å håndtere hvis lyngen hadde vært pleiet. Vi ser brenning av gammel lyng har en kjempe god effekt på brannsikkerheten. Tørr kystlyng er kjempe brennbart. Mange på Frøya har sånn lyng helt inn til husveggene sine. Derfor er det bra om vi kan brenne vekk noe av dette kontrollert etter kurset.

Tikkende brannbombe

Samme år som brannen på Frøya herjet, skjedde også en stor lyngbrann i Flatanger, på kysten nord i Trøndelag. Brannen ødela 64 bygninger. Overfor NRK omtalte da professor Torgrim Log lyngheiene langs kysten som en tikkende brannbombe. Varmere klima vil tørke lyngen enda mer. I verste fall kan brannen da gå i jorda. Det er ulmebranner som praktisk talt er helt umulig å slukke, uttalte professor Log til NRK.

Illustrasjon, lyngplanter kan bli veldig tørre. Foto: PIXABAY