Sølvi Berfjord Nordin ved kompetansesenteret vil hjelpe næringsaktører som for eksempel fisker Terje Melkvik på Sørburøy, pub-eier Torleif Skatvold samt butikkdriver Georg Goggen Skatvold på Bogøya med høye kostnader til frakt.

For som Frøya.no omtalte nylig, har frakt med MS Vetlefjord svidd på pungen i mange år for flere.

Jungel av tilbud

Fylkeskommunen hadde støtte til transport, men den er tatt bort nylig fordi penger manglet de senere årene. Det finnes en jungel av andre støtteordninger, ble det sagt, men de er for tidkrevende å finne fram i, mener flere av enkelt-aktørene i øyrekka.

– Jeg kjenner ikke til støtteordninger, og det ville være klart bra å få hjelp til å søke støtte. Det blir aldri så man setter seg inn i sånt. Da har vi heller spurt noen andre om de kan hjelpe til med frakt, sier Torleif Skatvold som driver Supen Pøbb.

Torleif Skatvold som driver Supen Pøbb og takker gjerne ja til å finne fram i støtteordninger. Foto: ARKIV

Han forklarer at de har fraktet veldig mye gjennom årene for å bygge opp populære Bogøya.

Hjelp av bekjente

- Å få sendt noe fram og tilbake har ikke vært vanskelig, men det har vært alt for dyrt, enten frakta har vært privat eller til virksomheten. Hadde det ikke vært for bekjentskapene våre vet jeg ikke hvordan de siste 20 årene skulle gått. Vi har måttet ordne alt selv, og vært avhengige av goodwill, sier Torleif Skatvold.

Kan hjelpe

Næringsaktører kan kanskje få penger til transport hvis de kommer til Blått kompetansesenter på Sistranda. Det forklarer senterets Sølvi Berfjord Nordin. Senteret kan ikke love mange timers bistand og tusenvis av kroner, men noe hjelp til søknader som kan føre fram i jungelen av ordninger med støtte.

– Alle næringsaktører som har behov kan søke gjennom oss så vi kan finne fram i diverse støtteordninger. Det finnes utrolig mange ordninger med støtte, bekrefter Nordin.

Mulig å gi hjelp til søknader om transportstøtte. Blått kompetansesenter og Sølvi Berfjord Nordin er med. Foto: ARKIV

– Man må gå inn og følge med om de er relevante ordninger. Mulighetene til å søke åpner og lukker seg. Noen ganger går det tomt for midler, og noen av de kommer tilbake senere, sier hun.

Mulighetene varierer

Ordningene tilpasses hele tiden og kommer og går etter behov i samfunnet. Støtteordningene er Statens måte å påvirke noe i en ønsket retning.

– Støtte kan jevne ut konkurransekraft eller vri næringslivet mot bærekraft. Vi kan hjelpe så aktørene i øyrekka har muligheten til å få noe ut av virkemiddelapparatet, forklarer Nordin.