Med avgjørende bistand fra gode kontakter i Kyiv sender Salmar nå i helgen en trailer som donerer 20 tonn laks til krigsherjede Ukraina, ifølge ilaks.no.

160.000 porsjoner

«Forsendelsen tilsvarer omtrent 160.000 porsjoner laks. Sammen med selskapet Pelagia og deres lokale forgrening i Ukraina, Egersund Seafood, har vi jobbet frem en transportlomme som vil få forsendelsen frem dit den skal – inn i hjertet av Kyiv,» skriver Salmar i en melding.

Her lastes laks fra Salmar tilsvarende 160.000 porsjoner for transport til krigsrammede i Ukraina. Foto: PRIVAT

I Ukraina vil laksen bli tatt imot av en lokal gruppe som løpende produserer og distribuerer mat til sykehus, barnehjem og aldershjem.

Stort behov for mat

«Denne frivillige organisasjonen springer ut av Egersund Ukraine, og bringer etter hva vi forstår også mat til ukrainske soldater som kjemper for sitt lands uavhengighet. Det er uttrykt et stort behov for tilgang på mat fra vårt kontaktpunkt i Kyiv. Utfordringen nå er transporten fra den ukrainske grensen og inn i landet. Vi har sammen med Pelagia, transportøren Girteka og de involverte på bakken i Ukraina konkludert med at vi skal få til dette. Men det er nødvendig å handle umiddelbart før vinduet eventuelt lukkes,» heter det i pressemeldingen.

Stor risiko

De frivillige som har fått på plass denne kombinerte mat- og distribusjonskanalen lokalt i Kyiv har gjort det under svært vanskelige forhold.

«Salmar stiller naturligvis med glede opp når denne muligheten nå har oppstått. Det er fra vår side et lite håndslag mens de vi samarbeider med løper en stor risiko ved å holde i gang den kritiske distribusjon av matvarer i det krigsherjede landet.»

Salmars ansatte har gjennom en intern «kronerulling» de siste dagene samlet inn 100.000 for humanitær hjelp til ofrene for den brutale angrepskrigen. Salmar og Kvarv har på sin side lagt til sammen 500.000 kroner i potten som startpunkt for denne innsamlingen. Midlene vil bli formidlet gjennom norske hjelpeorganisasjoner slik at de snarest kan benyttes for å avhjelpe den akutte nøden i Ukraina.