Fem broer på Frøya har alvorlige skader. Det viser rapporter fra Vegvesenet som VG fikk i mars

På Frøya har Statens vegvesen vedlikeholdsansvar for 19 broer, fem av dem har ifølge rapporten alvorlige skader som burde vært utbedret.

VGs rapporter inneholder skader, tiltak og oversikt over inspeksjoner for hver bro.Det er vegkontoret i Sør Trøndelag som har ansvaret for brovedlikeholdet.

Vegkontoret er en del av Statens vegvesen region midt.

Fem alvorlige skader

I rapportene fant VG  fem alvorlige skader på fire broer i Frøya.

Dette gjelder borene over Trøastrømmen og Kvernøystrømmen på veien mot fergeleiet på Dyrøya, samt en liten bro på Sula og en i Tungvågen, Reva og Tungvåg Østre.

De fleste broer skal i følge VG ha en grundig hovedinspeksjon hvert femte år, og en mindre grundig enkelinspeksjon hvert år.

Av totalt 19 broer i Frøya står 17 broer med avvik på én eller begge inspeksjonstypene. I følge VG kan feilene ha blitt rettet, eller nye kommet etter at VG fikk tak i rapportene.

Pengemangel

Seniorrådgiver Håvard Austvik i Statens vegvesen region midt forteller til VG at det rett og slett skyldes pengemangel.

– Rammen avsatt til Sams vegadministrasjon er for liten til at vi får utført enkelinspeksjoner på alle broene på riksvei og fylkesvei i fylket, sier Austvik.

– Selv om vi ikke utfører enkeltinspeksjoner årlig på alle broer, følger vi opp alle broer med alvorlige skader.

Vi gjør systematiske, femårige hovedinspeksjoner av alle broer, og gjør enkelinspeksjoner på utsatte broer. I tillegg har våre driftsentreprenører jevnlig tilsyn med hele veinettet, og melder fra hvis de oppdager skader på broene, sier Austvik.

Feil

På brua på Sula handler det om rustskader på rørelementer.

På brua over Kvernøystrømmen om treunderlag som er slitt og rekkverk.

I Tungvågen om løst rekkeverk og brudd i betongfesting, og på brua over Trøastrømmen omfattende skader på landkar, bjelker og brudekke, samt rekkverk. I tillegg til smal føringsbredde anbefales ny bru.