– Hva gjør du her inne på Frøya i dag da Peder? Jeg støter på Peder Hilmarsen i gangen på Stjernecafeen på Sistranda rett før jul.

Han ser litt forvirra ut der han står.

– Jeg skal på julelunch med jobben på hotellet, svarer han mens han ser seg litt forvirret rundt.

Jeg svarer et kjapt «ok» og haster videre, som om jeg ikke er interessert. Jeg smiler for meg selv der jeg går for å hente blomster og diplom, til Peder. Han er kommet! Ingen tvil om at feltstasjonssjef Odd Arne Arnesen har klart å holde på hemmeligheten.

At grunnen til at Peder og kollegene er bedt om å ta en fridag for julelunch, er et påskudd for å hedre akkurat Peder Hilmarsen. Han skal kåres til Årets kollega i Frøyawards 2021.

Ute blåser det friskt, men det har ikke stoppet verken Peder eller noen av de andre for å komme seg fra Mausund til Frøya.

Peder og havet

Havet gir, og havet tar. Dette uttrykket har vi alle hørt, men kanskje ikke tenkt så mye over hva som ligger i det. 54 år gamle Peder Hilmarsen vet så altfor godt hva ordene rommer. I dag jobber han på Mausund feltstasjon for å redde havet fra forurensende plast. Hver dag går han og kollegene i båtene for å dra ut på havet, til holmer og skjær for å sørge for å plukke plastsøppel så det ikke ødelegger havet.

For Peder elsker havet. Selv om det også har tatt fra han noe av det kjæreste han hadde.

– Jeg har vel opplevd et par nedturer, sier han sindig, mens han sitter ved restaurantbordet på Hotell Frøya med beviset på at han er kåret til Årets kollega og medarbeider på Frøya.

Mistet pappa og bror

– Først mista vi faren min på havet, sier han stille. - Vi fant bare båten. Så gikk den eldste broren min ned på veg nordover på fiske. Han ble senere funnet inne i styrhuset, så her fikk vi i alle fall en grav å gå til. Jeg burde kanskje hate havet, men det gjør jeg ikke. Broren min og faren min var også glad i havet. Jeg er aldri redd for havet, men jeg har respekt for det, sier han. Peder er født og oppvokst på Mausund. Etter skolen var det rett i båten. Han begynte på sjøen da han var 18 år, og har vært ute i to måneder i et strekk på det lengste.

Men i de siste seks årene er det rydding av havet som har vært hans hovedoppgave.

Det hele startet med at han og Odd Arne var ute på noen holmer og så hvor mye plast og søppel det var der. Det ble starten.

Foto: Lena Jørgensen

Drømmekollega

Mausund feltstasjon har vokst og i dag teller staben 18 ansatte. Som alle skryter av Peder Hilmarsen som venn og kollega.

Frøya.no sine lesere var helt enige, og stemte mausundværingen til topps.

Kollegene er fulle av lovord om sin kollega. Han er positiv og tilstede for sine kollegaer. Han er løsningsorientert, pliktoppfyllende, lojal og har ikke hatt en time fravær på de fem årene han har jobbet her.

Og Peder er alltid på jobb en time før alle andre for å ha kaffe klar. Dessuten er han et veldig snilt menneske.

Verden hadde vært mye bedre om vi hadde hatt flere som han slutter kollegene.

Foto: Lena Jørgensen

Glad for prisen

Peder selv blir både brydd og glad for overraskelsen og prisen. Han takler vind og hav bedre. - Dette var stort. Dette var veldig stort, sier Peder tenksomt, før han igjen forsøker å trekke oppmerksomheten bort fra seg selv. - Dette er en enestående gjeng som virkelig står på, sier han. Det skal mye til for at vi ikke drar ut for å rydde. De er helt topp alle sammen, og vi er blitt en skikkelig kameratgjeng. Jeg kommer ikke til å skifte jobb.

Han innrømmer at det er sant at han er først på jobb og sist heim.

- Det er viktig å ta vare på kollegaene sine, sier han.

-Vi skal alle sammen føle oss inkludert på jobb. Ingen skal føle seg utafor.

– Jeg husker tilbake til tiden da jeg var lærling på fiskebåt. Der ble jeg godt tatt vare på. Sånn vil jeg være også. For sånn er Mausund-samfunnet. Vi tar vare på hverandre, sier Peder, og fortsetter med å skryte av alle skoleelevene og andre frivillige som har vært med dem og hjulpet.

Men den går jeg ikke på. Nå er det Peder som skal hedres.