– Vi har brukt å henge opp regnbueflagget i forbindelse med Trondheim Pride i september, men etter helgens tragiske hendelser i Oslo føltes det ekstra viktig at vi også markerer det nå, sier frøyaordfører Kristin Strømskag (H).

Hun valgte derfor å heise Prideflagget i flaggstanga utenfor herredshuset og i sentrum på Sistranda.

Der vaier de i vinden, sammen med regnbueflagget på Sistranda barneskole.

– Flagget skal få henge opp ut juni. Det skal vise støtte og sympati med det skeive miljøet, sier Strømskag.

To ble drept i barskyting

Hun er sjokkert og trist etter den tragiske hendelsen i Oslo, der en mann drepte to og skadet 21 personer, under barskyting i Oslo natt til lørdag.

Mannen er siktet for drap og terror.

Kjærlighet er kjærlighet: Flagget i regnbuens farger vaier i vinden utenfor herredshuset på Sistranda. Foto: Lena Jørgensen

Politiet har fremdeles ikke gått ut med noen konklusjon om motivet for angrepet.

Men ettersom det skjedde kvelden før den store Pride-paraden, som skulle markere at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert – og angrepet skjedde på London pub – har mange gått ut og vist sin støtte til det skeive miljøet.

– Kan ikke kjærlighet få være kjærlighet?

Det gjør også Frøya kommune.

– Jeg kan ikke forstå at slike ting skjer i Norge i dag. Det er utrolig trist, sier frøyaordføreren.

– Kan ikke kjærlighet få være kjærlighet? Kan ikke alle få være seg selv, uten at folk skal blande seg?, spør Strømskag.

Fargerikt sentrum: Pride-flagget er også heist i flaggstanga i Sistranda sentrum. Foto: Lena Jørgensen

Frøyaordføreren husker godt reaksjonene i kommentarfeltene, da det ble kjent at Frøya kommune skulle markere Pride for aller første gang.

Pride er et arrangement som feirer skeiv kultur, likhet, inkludering og mangfold.

– Det var en del som ikke likte det, kan du si. Da jeg så en del av de negative kommentarene, skjønte jeg at det virkelig var bra at vi markerte det, sier Strømskag.

– Frøya kommune skal ikke være likegyldige. Vi vil ta et synlig verdivalg, og vise at alle skal kunne være seg selv på Frøya. Vi vet at vi har lyktes når alle føler seg sett og inkludert, sa hun i appellen sin på Frøyas første pridemarkering.

Ny Pride-markering i høst

Tirsdag 8.september 2020 heiste Frøya regnbueflagget i flaggstanga på Sistranda for aller første gang. Applausen runget og jubelropene ljomet blant de fremmøtte.

Nå er det i ferd med å bli en tradisjon.

– Vi planlegger ny markering i september. I fjor tok ungdomsskolen ballen, og bidro til arrangementet. Det var veldig fint, sier frøyaordføreren.