Særlig ansatte i helse og oppvekst har jobbet mye ekstra i desember og januar, da det ble betydelig smitte på Frøya. Det forklarer Sonja Dybvik som er kommunens HR-sjef.

Får dobbel lønn

– Ansatte har vært smittet, og overtid kommer i tillegg av at folk har sittet i karantene, eller fordi folk har hatt syke barn. Personell som driver undervisning, får dobbel timelønn hvis de må jobbe utover normert arbeidstid med ekstra timer undervisning. Også ansatte i barnehage og SFO som må jobbe ekstra, får 200 prosenten lønn, sier hun.

– De fleste timene overtid har vært for personell som sporer smitte, driver testing og vaksinering. Mange har jobbet ekstra i tillegg til sine ordinære jobber i kommunen.

Avtalt med fagforeninger

– Avtalen mobiliserer ansatte til å bidra litt ekstra. De som takker ja til å jobbe mer enn 37,5 timer i uka betales med 200 prosent for timene de jobber ekstra. På røde dager betales overtiden med 300 prosent. Vi har oppnådd enighet med de tillitsvalgte i kommunen. Avtalen trådte i kraft 20. desember 2021. Avtalens varighet er fram til 30. april i år, sier Dybvik.

Overtid lønnes dobbelt i kommunen, forklarer Sonja Dybvik, HR-sjef i Frøya kommune. Foto: PRIVAT

Avtalen ble først forhandlet frem sentralt av arbeidsgiverorganisasjonen KS. «Koronaavtalen» er godkjent av arbeidstaker-organisasjonene YS, LO, Unio og Akademikerne.

Leverer tjenestene

Denne ekstra betalingen av overtid har gjort kommunen i stand til å levere tjenestene, forklarer Dybvik.

– Vi har fått levert tjenestene vi skal med gode resultater. Vi har ikke trengt å beordre særlig mye. Vi har så langt fått nok vikarer grunnet avtalen om dobbel lønn. Koronaavtalen sikrer at kommunen får alle merutgifter knyttet til denne overtida dekket av Staten.

Illustrasjonsbilde av helsearbeider med vaksine. Foto: ARKIV