– Egentlig burde dere vært anmeldt, sier Billy Fredagsvik (Ap).

Han sitter i nettmøte med kommunestyret og representanter fra Trønderenergi og Vestas.

De har forklart seg om håndteringen av situasjonen etter at en turbin ble totalskadd i Frøya vindkraftverk. 2,5 måned etter er det fremdeles mye som ikke er ryddet opp i frøyanaturen.

– Det er tydelig at selskapene ikke har gjort en god nok jobb med ROS-analysen og beredskapsplaner. Nå ser det ut som at dere løper etter situasjonen og prøver å finne ut hvordan dere skal løse det, sier Fredagsvik.

– Dere skylder mye på vinden, men det har ikke vært storm i 2,5 måned. Der er gjort en veldig dårlig jobb. Dere har ikke prioritert det, mener han.

– Dette er en skam

Fredagsvik får støtte fra Rødts Steven Crozier:

– For meg fremstår dette som åpenbar mangel på å ta tak i forurensingen. Dere sier at dere trengte en stor kran. Samtidig har dere ikke valgt å omprioritere en kran fra en av mange byggeprosjekter. Jeg støtter Billys bekymring. Jeg kan være med på en anmeldelse for miljøkriminalitet, sa han.

Frps Olaf Reppe er ikke midlere i kritikken.

– Det er en skam. Frøyasamfunnet kan ikke akseptere den svært beklagelige og skuffende håndteringen. Dere må utvide ryddeområdet til hele Frøya for å få ryddet opp alle bitene nå. Hva slags beredskap har dere, egentlig?, spurte Reppe.

– Jeg er ikke langt ifra å være med på anmeldelsen til Billy, sa Reppe.

Det er flere som etterspør svar:

– Hvis vind og lynforhold er for tøffe på Frøya, vil jeg stille spørsmål ved om Trønderenergi har gjort litt for dårlig research, sa Knut Arne Strømøy (Sp).

– Hva slags plan har dere hatt for ryddingen, egentlig? Jeg vil anbefale å ta kontakt med Mausund feltstasjon for å få hjelp. De har i alle fall ekspertisen, sa Strømøy.

Foto: Petter-Vidar Vågsvær

– Unnskyld

Det ble høy temperatur i det digitale kommunestyret, da Vestas og Trønderenergi stilte med representanter for å svare ut spørsmål angående de alvorlige hendelsene som har skjedd i Frøya vindkraftverk de siste månedene.

Mest fokus ble det på vindturbin-havariet, der et rotorblad knuste og store deler falt av. Det skal ha skjedd i forbindelse med et lynnedslag den 12. november.

I etterkant har det vært aksjoner og krav om opprydding av området. Nå skulle selskapene forklare hva som har skjedd.

– Først og fremst kan vi bare beklage at det har skjedd. Det er fortvilende og fortærende når en turbin havarerer. Det skal ikke skje. Dessverre gjorde det det på Frøya, sa Stig Tore Laugen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Trønderenergi.

– Unnskyld for det, startet Laugen.

– Vi tar situasjonen på største alvor, og har ikke noe ønske om at det blir liggende biter, verken store, små, eller bittesmå, i frøyanaturen. Vi synes også at det er trasig at det har gått så lang tid, sa han.

– Vi har forsøkt å håndtere saken på best mulig måte. Kanskje burde vi gjort mye mer. Vi kan bare jobbe for at arbeidet skal gjennomføres så effektivt og godt som mulig fremover, sa Laugen.

– Vi har det overordnede ansvaret

Deretter tok konserndirektør Ann-Cathrine Holmen i Trønderenergi over. Hun startet sitt innlegg med å definere ansvaret:

– Trønderenergi har operatøransvaret, og derfor det overordnede ansvaret for vindparken. Vestas ivaretar ansvaret for turbinene, avklarte Holmen.

– Det er derfor Trønderenergi sin oppgave å påse at Vestas gjør arbeidet på en best mulig måte. Det er vår plikt, sa hun.

– Vi har tatt det ansvaret på alvor umiddelbart etter den alvorlige hendelsen ble oppdaget. Vi har hatt tett kontakt og fulgt opp Vestas underveis, forklarte hun.

– Vinden har ikke spilt på lag

Forklaringen på hvorfor det har tatt så lang tid å få satt i gang opprydding etter turbinhavariet var delt.

Hovedargumentet var at det har vært for sterk vind i området.

– Vi har et ufravikelige hensyn til personsikkerhet først, deretter ytre miljø og deretter det materielle, forklarte Holmen.

– Jeg forstår at det rettes kritikk mot oss, ettersom det har tatt lang tid. Men vi har brukt store ressurser på opprydding utenfor sikkerhetssonen, forklarte hun.

– Været har ikke spilt på lag med oss. Men vi gir oss ikke før vi har ryddet opp alt. Det er kritisk, sa Holmen.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Nå er området trygt

Robert Yeates representerte Vestas Norge. Han ga politikerne nærmere innblikk i turbinhavariet, planene for oppryddingen og værforholdene de har jobbet med de siste månedene.

Han forklarte også at rotorlåsen på turbinen, som var kilt fast, var en av hovedgrunnene til at arbeidet var så forsinket.

Det, er i følge Vestas, grunnen til at det har vært for farlig å operere innenfor sikkerhetssonen på 360 meter.

– Nå er området trygt å jobbe i. Dermed kan vi starte en fullskala opprydning nå, lovte Yeates.

Det har vært for sterk vind til at Vestas har fått gjennomført det planlagte arbeidet. Det forklarte Yeates.

– Hvorfor er det ikke ryddet?

Dette var ikke en tilfredsstillende forklaring for Eskil Sandvik (SV):

– Dere forklarer at dere ikke har kunnet gå innenfor sikkerhetssonen, men vi opplever å finne biter en hel kilometer unna. Hvorfor er ikke de plukket opp?, spurte Sandvik, og viste frem store deler han selv har funnet i området.

Svaret han fikk var at vinden har spredt delene utover, og derfor gjort ryddearbeidet langt mer utfordrende.

Det førte til flere spørsmål fra Sandvik:

– Trønderenergi har uttalt at de ikke er særlig bekymret for drikkevannskilden vår. Hvorfor ikke? Delene flyr jo rundt oppi naturen vår, og disse synker i vann, sa han.

– Har nådd en milepæl

Vestas og Trønderenergi opplyste om grundige opprydningsplaner, der de skal ta i bruk ROV-team for å sikre opprydding i vann og tjern.

– Nå har vi akkurat nådd milepælen at sikkerhetssonen er frigitt. Det gjør at vi kan rydde innenfor og utenfor sikkerhetssonen, sa Holmen.

– Vi må gjøre dette i omganger og sette inn en ganske stor innsats for å sikre oss at vi får med oss alt, sa hun.

– Hvor mye har dere samlet inn i til nå, og hvor mye forventer dere at ligger igjen i naturen?, spurte Stian Pachov (Sp).

Det var det ingen som kunne svare presist på.

Dette er de foreløpige planene for opprydding. Flere av kommunestyrets medlemmer reagerte på at presentasjonen ble gitt på engelsk. Trønderenergi tilbød seg å gjennomgå presentasjonen på norsk. Det ble ikke gjort.

– Bruk lokalkunnskapen

Ordfører Kristin Strømskag (H) foreslo at Trønderenergi og Vestas bruker engasjementet til frøyværingene som hjelp til å få gjort jobben på en best mulig måte.

– Bruk engasjementet og lokalkunnskapen til frøyværingene til å skape en arena for at vi sammen kan oppnå noe. Lag en tipsarena der folk kan rapportere inn det de har funnet. Vi er alle interessert i å få ryddet opp - så raskt som mulig. Da må vi jobbe sammen, sa Strømskag.

– Skal være trygt å gå i parken

– Det at det skjer en så alvorlig hendelse er noe vi tar veldig alvorlig. Derfor har vi innført tiltak. Vi vil nå gjennomføre grundige inspeksjoner i etterkant av værforhold som kan medføre skader på anlegget. Vi stopper turbinene og inspiserer dem, før vi starter dem igjen. Det skal redusere sannsynligheten betydelig, svarte

– Det skal være trygt å gå i parken, sa hun.

– Vi har ikke vært godt nok forberedt på en så alvorlig hendelse, innrømmet

– Det vi trenger er betryggelse på at alt som kna gjøres blir gjort og at alt blir ryddet opp. Vi trenger å vite at det ikke er utrygt å bevege oss i naturen vår. Vi må få klare svar om hva som gjøres for å hindre at dette skjer igjen, sa Strømskag.

– Vi inviterer dere tilbake i neste kommunestyremøte for å informere om hva som har skjedd, hvor mye som er plukket opp og hva som er veien videre, avsluttet ordføreren.