– Vi opplever at flere er ekstra opptatt av energimerking på brukte hus. Årsaken er at de er mer krevende å varme opp fordi brukte hus ofte er mindre isolert. Det sier avdelingsleder Renate Ledel i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Kan bedres

Isolasjon i vegger, tak og samt vinduer, er gjerne der brukte boliger lekker ut varme.

– Energirådgivere kan forklare hva som er fornuftig å gjøre av rehabilitering og utbedringer for å spare kostnader. En kan også søke lån hos Enova til energitiltak for oppgradering av eksisterende boliger. Da blir boligen mer bærekraftig med bedre energiklassifisering, sier Ledel.

Økt interesse for mer energieffektiver boliger, forklarer Renate Ledel i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge. Foto: PRIVAT

Enova arbeider for Norges omstilling til et samfunn med lavt utslipp av klimagasser. Et motto er å senke folks utgifter, og øke innomhus komfort.

Økonomi og sikkerhet

- Folk er mer opptatt lavere rente og strømpriser som har økt. Mange vil vær mer miljøvennlig. Derfor samarbeider vi med Sparebank 1, som har energiportal på nett der folk kan beregne mulige energitiltak i boligen sin. Også de som kjøper hytter er opptatt av lavest mulig forbruk av strøm. Dermed er energiklassifisering viktig også for hytter, sier hun.

- Alle salgsoppgaver har energimerking. Det ligger klart. Det virker som at folk leser seg mer opp på energi og økonomi enn før. Folk er mest opptatte av om varmepumpe finnes, eller om vedfyring er mulig. Dette handler om strømpriser og kanskje om sikkerhet mot strømbrudd. Vi merker at folk er mer opptatt av sånt nå enn før, forteller Ledel.

Energiklassifisering A, B og C gir lavest rente på lån til kjøp, og egne lån finnes til å gjøre boliger mer energiøkonomiske.