- Verdenshavenes eksistens er truet. Så alvorlig er det, i følge FN. Det spås at det kan være mer plast enn fisk i verdenshavene om noen tiår, sier Odd Arne Arnesen i Mausund feltstasjon.

- Dette enorme problemet har vi mennesker skapt på bare 50 år. Med tanke på at havet har eksistert i milliarder av år, må vi begynne å få opp øynene, sier Arnesen alvorlig.

- Hvert eneste skjær er fylt med plast

Plast og mikroplast i havet er et svært omfattende problem som har fått langt mer oppmerksomhet de siste årene. I Mausund feltstasjon ser de problemet med egne øyne hver eneste dag. I Øyrekka kommer eierløst avfall drivende inn fra havet fra både fjern og nær.

- Hvert eneste skjær, hver eneste holme er fylt med søppel. Plasten smuldrer opp og finner veien til havet. Der tas den opp i fisken og i næringskjeden, forklarer han.

- Det er tidkrevende og kostbart å bli kvitt plasten her. Men vi må gjøre det. Vi har ingen tid å miste, sier han.

- Vi er avhengig av at alle krefter drar i samme retning!

Artikkelen fortsetter under bildene:

Merker forskjell på frøyværingen

Mausund feltstasjon er stolt samarbeidspartner med Frøya kommune og Miljøuka 2019. Gjennom hele uka har de gitt bedrifter, grupper og enkeltpersoner muligheten til å bli med ut i øyrekka for å se og oppleve marint søppel på nært hold.

I tillegg stilte representanter fra Mausund feltstasjon på stand på Sistranda. Med søppel fra hele verden håper de på å kunne bidra til en holdningsendring.

- Det er ennå langt igjen, men vi merker en enorm forskjell på engasjementet. Det er flere og flere som forstår hvor alvorlig plastproblemet er, sier Odd Arne.

- Det har vært innom folk med kunstig hofte og kunstig kne som ville være med så lenge de fikk hjelp til å komme seg oppi båten. Det skal ikke stå på viljen, smiler Arnesen.

- I dag har vi også hatt besøk av en fisker som tok frem et sjøkart for å vise oss flere steder hvor det står igjen fiskebruk uti her. Han spurte om hjelp til å få bort garn, ruser, krabbeteiner og lignende. Det skal vi selvsagt hjelpe til med, forteller han.

- Miljøuka er et veldig bra arrangement. Vi ser at det bidrar til at flere engasjerer seg, sier Arnesen.

Artikkelen fortsetter under bildene:

Søppel fra hele verden

Mausund felststasjon hadde med seg rester fra trålposer fra Nederland, husholdningsavfall fra Frankrike, ølkasser fra Færøyene, Spania, Skottland og USA.

Ei dansk akevittflaske, is-emballasje fra Irland, en tysk bruskasse, en belgisk potetchips-pose, russisk emballasje, fiskekasser, tau og trålkuler fra havbruksnæringen.

- Alt dette er funnet ute i Øyrekka. Vi fyller sekk etter sekk med avfall. Det er fremdeles et tilsig fra havbruksnæringen. Vi håper at vi slipper å se det fremover, sier Arnesen.

Holdningsendring er det som må til. Man må slutte å bruke havet som avfallsplass. Svein Axel Brun tror løsningen er å komme seg tett på problemet.

- Man føler det mer på kroppen når man er ute i Øyrekka og ser fuglene bruke plast i reirene sine eller ser dyrene spise plast. Flere ganger møter vi på dyr som har hektet seg fast i søppel og dødd også, forteller Brun.

- Da stikker det mye dypere enn å se det på TV. Man skjønner at det virkelig haster å gjøre en endring, sier han.

Artikkelen fortsetter under bilder fra søppelryddingen på Lyngværet i Miljøuka:

Mange har plukket søppel denne uka

I miljøuka har alle som ønsket det fått lov til å bli med Mausund feltstasjon ut i felten for å rydde marint avfall i Øyrekka.

Flere har benyttet seg av muligheten.

- Jeg har ikke noen eksakte tall på det her, men jeg kan si at det har vært mange frivillige med oss ut denne uken, sier Arnesen.

- Vi hadde ca. 70 stykker på onsdag, på torsdag var Åkerblå og flere frivillige med oss ut, og fredag er både kommuneansatte, politikere og frivillige med på søppelrydding, forteller han.

I tillegg har flere skoler, klubber og lag vært ute og plukket søppel andre steder i Frøya kommune denne uka.

- Det er godt å se at mange engasjerer seg. Vi må gjøre dette sammen!