Det forklarer Erik Kværnmo som leder «Task Force Frøya» hos Telia.

- Den er Norges mest utsatte basestasjon for lynnedslag. Jeg har aldri sett så mange sikringer og lynavledere på noen stasjon andre steder. Vi har brukt høyt kvalifiserte spesialister for å få den i orden, sier han.

Basestasjonen på Uttian kom opp og skal virke igjen fra i går etter at den ble reparert etter lynnedslag.

200 uten kontakt

- Fortsatt er rundt 200 abonnenter hos Telia rammet av at basestasjonen her på ute på Skardsvåg, sier Kværnmo på en befaring torsdag.

- Burde ikke dette vært ordnet før?

- Det er vanskelig å gå tilbake å si hva som kunne vært gjort, men vi jobber alltid for å få dekningen tilbake så raskt som mulig. Hvis vi ikke har hatt 100 prosent riktig informasjon om feilen i begynnelsen kan vi ha sendt ut feil deler i noen tilfeller noe var ødelagt. Det har vært flere feil her og de har ikke bare vært våre. Når andre feil er rettet har det dukket opp nye følgefeil, forklarer Kværnmo.

- Har dere bygget basestasjoner som er rett for været på Frøya?

- Vi er avhengige av en tilførsel som igjen mates til andre stasjoner. En del av prosjektet jeg leder skal se på om vi skal ha flere løsninger med forskjellige leverandører, ikke bare en. Her er det ikke rett fram å bygge denne infrastrukturen, sier han.

Hvorfor er det sånn?

- Det handler blant annet om hvor mange som bor her og hvor krevende det er å bygge ut. Nå bygges og satses det over alt her og det er bra å se. Veksten på Frøya er stor så nå ser det annerledes ut, sier han.

Mobildekning borte grunnet lyn-sprengt basestasjon på Skardsvåg. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Problemene har kommet og gått minst siden 2003 og folkemøter er arrangert i anledning dårlig mobildekning på Frøya.

Venter færre feil

Telias kunder har mistet mobildekningen etter mer enn lynnedslag i basestasjoner. Vann i kabler og feil med overføring av signaler har pågått gjentatte ganger.

- Vi kan ikke ha så mange utfall igjen senere. Det har vært alt for mange feil og det er derfor jeg er her nå. Vi har satt ned en ekstraordinær gruppe som skal se på helheten med mobilnettet på Frøya, og finne ut hvordan vi skal gjøre mobildekninga her mer robust.

Han opplyser at Telia vil se nærmere på om Frøya har hatt uvanlige værfenomen mellom januar og mars.

– Vi spør oss nå om problemet med basestasjonene er blitt verre, om vi må tenke nytt: Det er ikke sikkert at basestasjoner som fungerte da de ble bygget i 2005, fungerer godt nok nå, hvis været har blitt verre.

- Endret klima

Torben Gjertsen i Telias eiendomsavdeling forklarer at de ser været må ha blitt mer ekstremt.

- Klimaet har tydeligvis endret seg de siste årene. Det har blitt betraktelig mer ustabilt og med flere lynnedslag. Denne basestasjonen brukes av både Telia og Telenor, sier han om den på Skardsvåg.

– Topografien på Frøya er ganske flat, og mange bygninger ligger i le og lavt i terrenget. Da må basestasjonene stå høyt. Vi prøver å bygge færrest mulig master og samlokalisere så langt det er mulig, sier han.