Store snømengder flere steder gir sterkere UV-stråling, og kan gjøre oss solbrente på kort tid.

– Den siste uken har vi kjent hvor godt det er med sol og lengre og lysere dager etter en lang vinter. Men solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden, sier distriktsleder i Kreftforeningen, Tom Anders Stenbro.

Strålingen øker fra dag til dag

I påska tilbringer mange mer tid utendørs, og vinterblek hud blir lett solbrent. I løpet av våren kommer sola stadig høyere på himmelen, og UV-strålingen øker fra dag til dag.

Det har vært mer nedbør i årets tre første måneder, enn gjennomsnittet i Trondheim. Så snøen kan føre til flere skader enn vond rygg etter snømåking.

– Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent, men også snøblind. Derfor er det like viktig å beskytte øynene mot solen som det er å beskytte huden, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– Mange blir dessuten solbrente selv om de har brukt solkrem, noe som kan tyde på at de bruker for lite. Bruk rikelig med solkrem, ta pauser i skyggen og beskytt huden med klær, råder Stenbro i Kreftforeningen.

– Sol i moderate mengder er sunt.

Flere blir solbrente i Norge enn i syden

I Solvaneundersøkelsen 2022 kom det frem at det er vanligere å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Flere blir dessuten solbrent i Norge enn på reise i solrike land.

– Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen, enten du skal jobbe i hagen, drive med båtpuss, sitte på utekafé eller gå på ski, sier Nilsen.

Sjøsprøyt og bølger reflekterer også solstrålene. Refleksjon fra snø og vann bidrar dessuten til at strålene kommer fra alle kanter, så det er viktig med solbriller som dekker godt på sidene.