Han er ikke en mann som viser så mye følelser, frostingen Hallbjørn Stenhaug. Men da Frøyafestivalgründeren fikk beskjed om at han er tildelt Frøyawards hederspris, blir han for en gangs skyld stille. Og når jeg ber om en kommentar, ber han om en timout for seg selv. -Dette må jeg ha litt tid til å fordøye.

Hallbjørn Stenhaug er blitt litt frøyværing etter å ha arrangert en stor musikkfest for folk her ute i 16 år på rad. Han har blitt kjent med mange frøyværinger, ikke minst alle de som har vært med og jobbet for og støttet festivalen i alle år.

Målet har vært å gi folk en kulturhelg hvor de kan møtes i hyggelig samvær, og sammen oppleve artister på høyt nivå. Dette har man klart, også gjennom to år med pandemi, hvor mange arrangører heller har mottatt store summer i støtte fra staten, enn å arrangere festivaler. På Frøya har man heller ønsket festival, enn en stor festivalkasse.

En pris til mange

Hallbjørn Stenhaug bor i dag i Thailand sammen med familien sin. Han feirer nyttår med kona Pijawan og døtrene Elin og Linda, som alle har vært med til Frøya for å arrangere festival.

Etter å ha latt nyheten om hederspris fra Frøya synke inn, er han klar for intervju.

-Jeg må både takke og bukke for denne prisen. Jeg innrømmer at det føles som en stor ære å få den, men føler også at dette ikke er en pris til meg alene. Det er veldig mange jeg må dele den med, sier Hallbjørn.

-Selv om det ofte er festivalsjefene som synes i media, så er Frøyafestivalen absolutt ikke noe enmannsshow, heller et teamwork av ypperste klasse. Hundrevis av frøyværinger har deltatt som frivillige gjennom disse årene, og mange av dem har vært med alle 16 år. De har vært fantastiske.

Vår ledergruppe har lagt ned tusenvis av dugnadstimer, og uten denne innsatsen har det vært umulig å stable på beina et så stort kvalitetskulturarrangement år etter år. Men Frøya har klart det, sier Stenhaug stolt.

Har aldri avlyst

Hallbjørn Stenhaug får altså Hedersprisen 2021 for jobben han har lagt ned for å gi Frøya en musikkfestival i toppklasse. For å ha skapt et møtested for frøyværinger og andre gjennom 16 år. Rett og slett for å ha vært med på å berike frøyasamfunnet og gjort kommunen enda litt mer attraktiv å bo i. Ikke minst er det blitt lagt merke til at Frøyafestivalen har klart å arrangere under pandemien, mens andre festivaler har valgt å avlyse.

-Å arrangere i 2020 og 2021 var veldig utfordrende og krevende for oss, men vi gjennomførte festivalen på en så trygg måte at vi fikk ros fra myndighetene, sier Hallbjørn.

-Noe som igjen viser hvilket flott team jeg arbeider sammen med. Vi er ikke redde for å hive oss rundt og ta nye utfordringer på strak arm.

Hallbjørn legger ikke skjul på at det er mye vanskeligere å arrangere en så stor festival langt ute i distriktet enn i en by. Utfordringene står i kø. Det meste man trenger må hentes langveisfra, og flere semitrailerlass kommer til Frøya med utstyr hver sommer. Et mye svakere befolkningsgrunnlag gjør at frøyværingenes lojalitet til festivalen er avgjørende for at arrangementet skal gå i balanse.

Hvorfor Frøya?

Men hva i all verden er det som får en mann som bor i Thailand, til å bruke masse tid på en festival på Frøya?

Stenhaug ler av spørsmålet, men han forstår det godt.’

-Jeg kan vel si at jeg elsker det. Å arrangere, musikken, se folk kose seg, atmosfæren, menneskene, alt, sier han.

-Jeg startet min første festival i Danmark da jeg bodde der i 1991, og dette har siden da vært en av mine hobbyer.

– I 2003 startet jeg Frostafestivalen i hjembygda mi. Her fikk jeg med en av Frøyas største patrioter og ambassadører ( Tore Strømøy ) som konferansier. Han likte konseptet så godt at han mente jeg burde flytte festivalen til Frøya. Jeg ble med utover, og her møtte jeg en gjeng glade ildsjeler som var enige med Tore. Det endte med at jeg ble enige med politikere og næringslivsledere om å prøve i tre år, for å se om prosjektet var levedyktig.

Tøff start

-Men tross oppbakking både fra Sør-Trøndelag fylkeskommune, Frøya kommune og næringslivet på Frøya, tok det mye lenger tid å bygge varemerket «Frøyafestivalen» enn vi trodde, innrømmer Stenhaug.

Etter tre år hadde festivalen opparbeidet seg et underskudd på rundt 700.000 kroner.

-Det var ingen selvfølge at vi kunne fortsette da, minnes Hallbjørn.

-Men verken den lojale ledergruppen eller lederne av noen av Frøyas største bedrifter ønsket å gi opp. Man gir ikke opp uten kamp på Frøya. Leif Inge Nordhammer, Gustav Witzøe og Helge Gåsø har alle vært aktive diskusjonspartnere og støttespillere, sammen med medarbeiderene, for å gjøre festivalen enda bedre. Man har forstått viktigheten av kultur.

– SalMar og Frøy har vært de største bidragsyterne i alle år, men også et tjuetalls andre bedrifter har vært med for å gjøre festivalen til det den er blitt, sier han.

I år skal Hallbjørn Stenhaug og hans medarbeidere og støttespillere arrangere Frøyafestival nummer 17. Barnet er blitt voksen og har vist seg levedyktig.

Toppartister i kø

Gjennom 16 år har hundrevis av norske og utenlandske toppartister spilt på Frøyafestivalen og vært med å sette Frøya på kartet.

Folk har kost seg og opplevd store opplevelser sammen. Det gleder Hallbjørn veldig. Han lovpriser publikum, som hvert år sender han hundrevis av mailer der festivalen får både ros og ris, artistønsker og forslag til endringer og forbedringer. Et engasjement han er veldig glad for.

-Dette felles engasjementet håper jeg sørger for at Frøyafestivalen fortsetter å være årets kulturbegivenhet også når min tid som festivalsjef er over, sier Hallbjørn som er mest engstelig for at mange av de mest solide medarbeiderne begynner å trekke på årene.

Men samtidig ser han at unge folk som har fått ansvar, har vokst enormt på det og gjort en kjempejobb.

-Det passer jo derfor godt å innlede frivillighetens år med at vi får hedersprisen, smiler han.

-Å få lov til å lede så mange dyktige medarbeidere og venner har vært en eneste stor fornøyelse for meg. Deres lojalitet overfor meg personlig og festivalkonseptet er en av hovedårsakene til Frøyafestivalens suksess, så jeg håper at alle som har bidratt føler at de har en andel i denne prisen, sier Hallbjørn Stenhaug, og blir stille noen sekunder.

-Hvorfor jeg fortsatt holder på? En godt gjennomført Frøyafestival er lønn nok for alle dugnadstimene jeg har lagt ned. Jeg tror medarbeiderstaben vil si det samme.