– Dette er en komplisert næring. Særlig en overskuddsbasert grunnrenteskattmodell har problemer, nær sagt hvordan du innretter den. Det finnes andre modeller som for eksempel produksjonsavgifter, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge på vei inn til et møte i Finansdepartementet.

Ystmark viser til en islandsk modell for produksjonsavgift som han mener er godt utprøvd. Selskapene betaler allerede produksjonsavgift, som i stor grad kommer havbrukskommunene til gode. Men regjeringen ønsker også å innføre en grunnrenteskatt.

Regjeringen er under sterkt press om å endre planene, men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har sagt at skatten skal innføres med virkning fra neste år.

– Det finnes modeller for skatt som er mer tilpasset industrien, mener Ystmark.

Hans fremste budskap i møtet er at regjeringen må vente.

– Vi har sagt at det viktigste er at vi kan få tid, så vi kan få en modell som er god. Dette er en komplisert næring, det er en biologisk næring og da er det viktig at man bruker tiden på en skikkelig måte. Derfor har vi bedt om ikrafttredelse fra 2024, sa Ystmark, som la til at han håpet på en god diskusjon med statsrådene.