Hvor har det blitt av sykkelskulpturen på Sistranda? Det spørsmålet har mange stilt de siste årene.

Det synlige symbolet på sykkelglede og Tour de Frøyas 10-årsjubileum, fikk en sentral plass da tidligere ordfører Berit Flåmo erklærte Frøya som Midt-Norges sykkel-øy i 2016.

Nå er den tilbake etter to år.

foto
Sykkeløya Frøya: Tidligere ordfører Berit Flåmo (Ap) avduket sykkelmonumentet før starten på Tour de Frøya 2016, og erklærte like godt Frøya til Midt-Norges sykkeløy. Foto: Arkiv

Har vært til reparasjon

- Sykkelen er tatt inn til reparasjon, svarte Ann-Magritt Glørstad, virksomhetsleder for bygg og kommunalteknikk i Frøya kommune, da Frøya.no stilte spørsmålet i november 2020.

Årsaken var at sykkelskulpturen var ødelagt. Festet til fundamentet har blitt knekt og sykkelen ble tatt inn på verksted.

Frøya kommune måtte imidlertid vente på varmere værforhold for å få reparert sykkelen, ettersom den måtte sveises på stedet, forklarte Glørstad vinteren 2020.

Da det ble varmere i været, satte kommunen imidlertid i gang sitt store graveprosjekt i Rådhusgata og resten av sentrumsveiene.

Med stadig vekst og fortetning i Sistranda sentrum, var det behov for oppgradering av infrastrukturen for vann, avløp og overvann.

Det betydde gravearbeid i området der sykkelmonumentet sto. Arbeidet ble derfor utsatt.

Nå som arbeidet med sentrumsveiene nærmet seg slutten, var det endelig mulig å få satt opp sykkelen igjen.

Flyttet til andre siden av veien

Sykkelmonumentet var ment som en hyllest til de som jobber med Tour de Frøya, de som deltar i sykkelrittet og alle de som skaper rammene - særlig til alle grendalagene.

– En hyllest til Frøyasamfunnet og sykkeløya Frøya, sa Berit Flåmo under avdukingen.

Nå er den tilbake, men har fått ny plassering.

– Fundament er tatt opp og flyttet til andre siden av vegen ved Guri Kunna videregående skole. Den har fått annen plassering etter ønske fra komiteen i Tour de Frøya med ønske om at den skal være mer synlig enn tidligere. Vaktmester har pusset den opp, sier kommunedirektør Beathe Sandvik Meland i Frøya kommune.

– Flyttingen ble gjennomført i samarbeid med Tour de Frøya.

foto
Her er den nye plasseringen til sykkelmonumentet. Foto: Lena Jørgensen