Tvervåg er kommunens prosjektleder for utbygging av bredbånd.

- Anbudet for hvem som skal gjøre jobben med å bygge fibernettet skal ut i mars. Da kommer fylkeskommunen og kommunen ut med et samlet anbud så flesteparten av de resterende boligene på Frøya får internett i fiberkabel, sier Tvervåg.

Han tallfester at mellom 80 og 90 prosent av private på Frøya da har høyhastighets bredbånd.

Støland og Klubben

Som Frøya.no har omtalt, har kommunen fått offentlig tilskudd fra Nasjonal kommunikasjons-myndighet (NKOM) til utbyggingen av høyhastighets bredbånd på Stølan og Klubben. Fra før har de internett med vesentlig dårligere standard.

- Størsteparten av øyas internett-brukere har fått fiber fordi de bor tett nok til at utbyggingen har vært kommersielt lønnsomt. Andre bor mer spredt og et digitalt "klasseskille" har oppstått avhengig hvor man bor i kommunen, men det blir altså rettet opp snart, sier han.

Tvervåg forklarer at politikerne på Frøya videre har bestem at utbyggingen skal fortsette på Valen, Uttian og Dyrøya.

- De skal prioriteres og midler fra kommunen er satt av. Koblingen til internett vil bli så god at vi kan garantere hastighet, stabilitet og tilgjengelighet, sier Tvervåg.

Settes i gang

I tillegg til Valen, Uttian og Dyrøya, skal Fillingsneset/Bekken, Titran og Bekken være med når et felles det anbudet går ut i mars.

- Det betyr at resterende utbygging av høyhastighets bredbånd samlet blir ferdig raskere, og til en vesentlig lavere kostnad, sier han.

NKOM har gitt åtte millioner kroner til utbyggingen på Klubben, og sju millioner til byggingen på Stølan. Fire millioner kroner kommer fra Frøya kommune.

5G blir supplement

Tvervåg forklarer at telenettet også vil bygges ut med 5G.

- Det blir et viktig supplement utenfor der de omtrent 90 prosentene av innbyggerne bor. Vi vet ikke når Frøya prioriteres med 5G, men meningen er at dette skal være gjort i 2025, som er lenge til. Vi har mye uvær på Frøya og derfor regner vi det som bedre å ha fiber i bakken, i stedet for 5G i master, sier han.

- Vi ønsker i utgangspunktet fiber i bakken, men føringer NKOM har lagt til grunn i sine tildelinger av midler gjør at man gjør at anbud må være teknologisk nøytrale så man kan både få nett via fiber-kabel og via mobil nettet 5 , sier han.

- Ett eksempel på sårbarhet med tele-master er at mange abonnenter hos Telia har nettopp har vært flere dager uten dekning på store deler av øya. Sånt kan skje også med 5G fordi den typen forbindelse ikke er kabel i bakken.