°C
Annonser
Anders Espnes 2020 1

Hvorfor reiser folk på ferie til utlandet nå?

Hjertesyke Anders Espnes er alvorlig bekymret for at mange ser ut til å bagatellisere faren for koronasmitte, og reiser til utlandet når myndighetene sier vi ikke bør. -Er det dumskap eller ren egoisme, spør Anders.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
AnnonserSiden Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien i mars har folk i Norge gjort alt han kan for å unngå å bli smittet.

Skoler ble stengt, arbeidsplasser ble stengt, alle reiser ut av landet som ikke har vært helt nødvendig har blitt frarådet. Norge stengte grensene sine for å stoppe smitten og klarte det med et dødstall på "bare" 255 personer.

Sør i Europa har ferieland som Italia og Spania opplevd at tusener av mennesker er blitt syke og har dødd. Snart 700.000 mennesker er nå registrert døde i verden på grunn av pandemien.

Norske myndigheter har vært restriktive på reiser, men har i sommer åpnet for at nordmenn kan reise til land som Danmark, Spania og Italia. Det har ført til at mange nå reiser på ferie til disse landene.Rystet AndersAnders Espnes er hjertesyk og i risikogruppen som ikke bør bli smittet av korona. Han er oppgitt, sjokkert og fortvilet over at nordmenn reiser ut av Norge i sommer.

-Hvorfor gjør de det? Myndighetene har åpnet for at vi kan reise om vi absolutt må, men man anbefaler det ikke.

Se hva som skjedde med Spania, der smitten har blusset opp igjen. Og nå skjer det samme i Norge, fordi folk absolutt måtte reise ut, og har fått med seg smitten tilbake.

Så opplever vi at folk skynder seg hjem før fristen for å gå i karantene setter inn, og presterer å si at de var glade for at de rakk det slik at de kan besøke barnebarna med en gang. Tenk om de er smittet? Utrolig.

Hva er det som skjer? Hva vil folk bevise? At koronaviruset ikke er farlig? At dette ikke skjer med dem, og at å ta hensyn til andre er bare tull? spør Espnes.Dårlige holdningerAnders Espnes er oppriktig oppgitt over den holdningen han nå ser blant nordmenn når det gjelder koronaviruset

-Folk reiser avgårde til syden for sol og varme og noen dager, selv om de vet at disse landene har hatt flest døde. Må de absolutt gjøre det nå? Vi ser allerede mange komme tilbake med smitten og bringer den videre til oss her hjemme. Kunne de ikke latt det være i år? Hva er så viktig at vi er villige til å risikere liv?

Jeg lurer jo sterkt på de som reiser ut selv om myndighetene råder oss til å være hjemme i Norge i sommer.

Er det ren uvidenhet, dumskap eller egoisme? Jeg vil jo nødig kalla folk verken dumme eller egoister, men disse mener og tror altså at dette ikke kan hende dem. De tror at de selvsagt går fri for viruset fordi de tar sine forholdsregler og ikke drar der det er verst. Jeg spør: Hvordan kan de vite hvor viruset er?

Er de helt uvitende om hva som skjer i verden? eller stikker de bare hodet i sanden, spør Anders.
Anders Espnes 2020 Egoisme, sier Anders Espnes om de som reiser utenlands i sommer, når myndighetene ber oss være hjemme. -Hva er så viktig at noen er villig til å ta sjansen, lurer han.På Mausund


Selv har Anders og kona valgt å holde seg unna steder der de kan møte mange og bli smittet. Mye av tiden har de derfor brukt i feriehuset på Mausund. Der ute er det trygt, tror Anders.

-Jeg er hjertesyk og i risikogruppen, og må passe meg. Smitte kan være farlig for meg. Hjertelegen min har utsatt kontrolltimene mine i Trondheim , fordi han er redd for at jeg kan bli smittet. Jeg må være forsiktig.

Jeg er skeptisk til store ansamlinger selv om det er åpnet for det. Jeg har antibac med hele tiden. Jeg er bevisst på hygienereglene. Om det er fordi jeg er i faresonen eller om det bare ligger i underbevisstheten vet jeg ikke. Men det skremmer meg å se at folk har sluttet å være på vakt. At de tror at dette uansett går bra. Og reiser til Sverige hvor de står tette i tett i lange køer for å kjøpe snus og billig brus. De er villig til å risikere mye for å spare penger.Bør gå i karanteneAnders rister på hodet. Han er sjokkert over hvor lett mange tar på koronapandemien. Hvordan de allerede nå har sluttet å frykte at de kan bli smittet. At de gjør ting de ikke burde, bare for å bevise hvor lite farlig det er.

-Jeg synes alle som reiser ut av landet i sommer bør gå i selvpålagt karantene når de kommer tilbake og bruke en del av ferien sin på det, sier han.

-Det må da være flaut å komme tilbake fra ferie og bidra til å smitte mange. Det er umulig å gardere seg mot smitten. Ingen vet hvor den er og heller ikke hvordan den kan smitte. Og på turen er man innom mye og mangt.

Anders og familien er også glade i å reise, og har reist mye. Men nå er alle planlagte turer skrinlagt inntil videre. Det synes han er et billig offer for ikke å bli smittet og smitte andre. Han oppfordrer folk heller til å reise en tur i vakre Norge. Oppdage sitt eget land, og vente med å reise ut til alt er trygt.Blir lei meg


-Hver og en av oss har et ansvar for å holde oss hjemme, og ikke smitte andre, mener Anders Espnes.

Jeg blir lei meg når jeg hører at folk bare reiser. Det er naivt. Myndighetene sier du kan reise men ikke at du bør. De sier tvert imot at du bør holde deg hjemme.

Vi vet jo fortsatt lite om smitten, bare at den smitter via dråper. Hva om det smitter på andre måter også?

Når vi ikke har slike ting klare begriper jeg ikke at folk reiser.

Hva i all verden er så viktig at vi er villige til å risikere både egen og andres helse for noen dager i syden?

Jeg forstår det virkelig ikke. Ingen kan føle seg hundre prosent sikker noe sted.

Vi har klart å stoppe det i Norge. Inntil nå. Men nå ser vi at det kommer tilbake. Blant annet med noen som absolutt måtte reise sydover på ferie. Det burde aldri skjedd, mener Espnes.


Annonser
Annonser