°C
Annonser
Helsekost

Helsekost eller livskvalitets- kost

Ulmar Timannsvik funderer over begrepet helsekost og kosthold med sitt sedvanlige skjeive blikk. Det er ikke så greit å vite hva man bør og ikke bør spise i jungelen av gode råd.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
AnnonserHELSEKOST ELLER «LIVSKVALITETKOST»(?)... Et muntert blikk på kosthold.

AV: Ulmar Tinmannsvik


Ifølge Ernæringsrådet skal du spise «5 om dagen» for å leve helt til du dør.

Og her er det ikke snakk om «kakstykka».

Neida, du skal spise 5 porsjoner frukt, bær eller grønnsaker om dagen.

5 porsjoner om dagen!

Så lurer jeg på om det «er plass» til alt det andre som de fleste av oss dødelig spiser daglig? Frokost, middag, kvelds, og ikke minst det som ikke er lov å spise?...

Fra spøk til enda litt mer spøk og alvor.

Frukt og grønt har helt klart en stor betydning for helsen din.

Du skal ha «et variert kosthold» som det heter, for å få i deg det som kroppen ha hver dag, ellers kan du risikere «å sykle sørover», og da tenker jeg ikke på Den store styrkeprøven(på sykkel), mer som å vandre heden, fortere enn du aner.

Du står mer eller mindre på gravkanten hvis ikke kroppen din er sprekkfull av, jeg nevner i fleng;

Omega-3

Vitamin D

Folat/folsyre(hva nå i herrens navn det måtte være)...

Vitamin B 12

Vitamin C

Vitamin E

Kalsium

Jod

Kalium

Jern

Selen

Sink (sikkert noen fler «leve-et-evig-liv» stoffer også, uten at jeg kan navnene på disse).

Spiser du ikke «grønt», altså de som kalles helsekost, får du etter all sannsynlighet trusler om en altfor tidlig død, fra en rekke «spis-helsekost—og-et-evig-liv-instanser»;

Helserådet, ernæringsrådet, alt som kan krype og gå av andre som har råd,vegetarianer, ve-ganere og andre «anere» som stort sett ikke aner noe som helst.

Hvis du ikke overholder det som helseguruene sier, kan risikere å bli straffeforfulgt for brudd på noen «helsekost paragrafer».

Da kan du bli satt til ett år på kruska kli, granat epler, tang & «tarralæggi», med løvetannsaft til drikke.

Hvis du da ikke i tillegg trener «livsjiten» ut av deg hver eneste dag, da er du virkelig ut å kjøre!

Hva så med det som ikke er helsekost? Du blir mer eller mindre sett på som en kriminell, hvis du så mye som antyder «at det ha vorri godt me' ein softis eiller eit Napoleon-kakstytj no ja»!

Det er noe som heter Livskvalitet.

Ingen skal fortelle meg at man får god livskvalitet av bare av å drøvtygge.

I mange tilfeller tror jeg de som tar jeg en tur på en kafeteria, sammen med gode venner, og spiser forbuden frukt,har det like godt som de som «bære et gras».

På '60-tallet, da jeg vokste opp på Suln, var helsekost et totalt ukjent begrep.

Og var det noen som spiste det, så visste de det ikke selv.

Det er mulig jeg tar feil, men dette med helsekost kom for fullt på banen, eller rettere sagt bordet, når Grethe Rode hadde funnet ut at alle her til lands skulle se ut som «ein tåræska baillfesk». Ingrid Espelid var mer etter min smak, for å si det på den måten.

For orden skyld, det var(er) et uttrykk vi brukte utpå Suln når man skulle beskrive hvor mager en person var.

Hadde inntrykk av at hvis man så anakoretisk, var du frisk og ikke minst sunn!

Det som vokste utenom hus og var grønt var det sauene som spiste.

Ja, også kanin min som jeg hadde i bur rett roint nova.

Hvis noe mennesker hadde spist noe som Vårherre egentlig hadde tiltenkt drøvtyggerne, hadde de blitt lagt inn på «Kvitgålan».

I dag heter det vel psykiatrisk avdeling på et eller annet sykehuset. DPS- distrikt psykiatrisk senter er visstnok et alternativ også.

Nå er det omvendt. Spiser du ikke bambusskudd, løvetann, sur-blad eller «Ormgras», kan du bevege fritt rundt i Norges land.

Da jeg vokste opp var middagsmenyen forholdsvis forutsigbar og enkel; Mandag - lørdag ; fisk/fiskemat i en eller annen form, stekt flesk og poteter. Søndag; Kjøtt-kak og til dessert; gele & vaniljesaus.

Det var i grunn lite avvik fra «normalen». Det hendte moderen utvidet menyen noen ganger, og slo til med painnkak eller klæppsup.

Det var stekt flesk til det meste, men jeg kan ikke erindre det var det til klæppsupa.

Pålegget jeg spiste var i all hovedsak sirup. Det var sirup,(noen ganger med brunost) på det meste; "kak-skiva", "vaffelkaka", "potetkaka", rognkaka" m.m.

På blautkaka brukte jeg ikke «siråpp». Bestefar brukte sirup på havregrøten sin, og det var i grunn ganske godt.

Rødhette Bringebær syltetøy kom også på menyen etter hvert. Som dere kanskje forstår spiste jeg lite, om ikke noe av det som i dag heter helsekost.

I følge alle forståsegpåere , var det så lite "helse" i det jeg spiste at jeg skulle vært "hælslaus"! Men jeg vokste da opp etter hvert uten jeg fikk noen form for mangelsykdom som de lærde kaller det.

Jeg hadde det meste og manglet i grunn veldig lite, Inntak av "hysterisk-kost", også kalt helsekost eller ei, og lovnad om et langt liv;

Så vidt meg bekjent, er det de som feirer flest fødselsdager som blir eldst…

PS.

Det er ikke helt utenkelig at jeg tar meg en tur til Pikene på torget i Fillan, eller andre steder som tilbyr «Livskvalitetkost» nærmeste dagene.

Annonser
Annonser