Frøya nyheter

28.01.2020 °C m/s
Annonser
Gretha Fredagsvik Opphørssalg Gobiten

Grethas farvel til barndomsdrømmen

Hun klarer ikke å holde tårene tilbake. Gretha Helen Fredagsvik (69) har levd ut sin barndomsdrøm på Go'biten i 32 år. Nå selger hun ut alle varene og setter kroken på døra for godt. -Det er tøft å avslutte livsverket sitt, sier Gretha.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Alt må ta slutt en gang, selv om det er vemodig, sier Gretha Helen Fredagsvik, og smiler med tårer i øynene.

Mandag morgen startet hun opphørssalget som markerer starten på slutten for den 32 år gamle butikken "Go'biten". Det ble en dag full av følelser.

- Det er en tid for alt. Jeg vil gi meg mens helsa er god, sier Fredagsvik.

Gretha har båret på hemmeligheten om at hun skal gi seg helt siden starten på året. Nå er nyheten endelig ute. Det er en lettelse, men samtidig veldig trist for butikkdriveren som fyller 70 år neste år.

- Jeg måtte sette meg en dato. Hvis ikke ville jeg aldri ha gitt meg. Jeg er egentlig pensjonist, vet du. Nå skal jeg nyte pensjonisttilværelsen, sier hun, før hun går for å hjelpe en av sine trofaste kunder.

Gretha tar flere pauser i løpet av intervjuet. Hun prøver å holde følelsene i sjakk.


- Stolt av mamma

Barndomsdrømmen til Gretha var å bli butikkdame. Nå har hun fått leve ut drømmen i snart 32 år. Det er hun svært takknemlig for. Særlig takker hun ektemannen og familien som har støttet henne hele veien.

- Monica skal ha en spesiell stor takk for at jeg har kunnet holde på så lenge. Hun har virkelig stilt opp for meg, sier Gretha, mens stemmen brister.

Datteren Monica har selv tårer i øynene. Hun har jobbet deltid på Go'biten i mange år. Det har ført til at Gretha har fått noe fritid.

- Jeg er stolt av mamma. Det kommer ikke av seg selv, det kan jeg bare si. Det hun har fått til er veldig imponerende, sier hun.

- Jeg føler litt på at jeg skulle ha tatt arven hennes videre, sier Monica.

Da skyter Gretha fort inn:

- Hvis du hadde tatt over, hadde jeg aldri dratt herfra. Det vet du, smiler hun.

Det er ingen som skal ta over Go'biten. Den skal avvikles etter Grethas eget ønske.

- Jeg synes det var greit å avvikle butikken. Dette er livsverket mitt. Det ville vært vanskeligere å se på at noen andre skulle drive det videre, sier hun.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Monica Fredagsvik Gretha Fredagsvik Gobiten Datteren Monica har jobbet deltid i butikken til mamma Gretha. Det har vært uvurderlig for driften av Go'biten, forteller Gretha.


En livsstil og en hobby

Go'biten startet med salg av gardiner og garn på Myratangen i 1988. Siden den gang har Gretha flyttet lokaler hele fem ganger og utvidet sortimentet til å inkludere interiør, dekorasjonsgjenstander og klær.

Hun har gjort alt hun kunne for å tilpasse seg kundene på Frøya.

- Jeg har virkelig gledet meg til å gå på jobb hver eneste dag. Det har blitt en livsstil og en hobby. Det blir en stor omstilling for meg å gi meg, sier Gretha, og ser rundt på det som har vært livet hennes i over 30 år.

- Jeg kjenner på at det skal bli godt også. Det er et stort ansvar å drive butikk. Jeg vet at det vil bli en lettelse etter hvert som det synker inn. Jeg vil få mye mer tid med barnebarna mine. Det gleder jeg meg til, sier hun.

- Jeg har startet på prosjekt om å sy og brodere bunad til barnebarn nå. Jeg skal holde meg aktiv. Hvis noen har bruk for meg, stiller jeg gjerne opp, sier Fredagsvik.


Har ikke vært klar

Gretha har ikke ligget på latsiden siden hun fant ut at hun skulle avvikle butikken. Go'biten bugner av nye varer selv nå under opphørssalget.

Her går hun ut med flagget til topps.

- Økonomisk har vi fått det til å gå rundt hele veien. Det er ikke derfor jeg velger å avslutte nå. Det er rett og slett bare tiden for det. Jeg har tullet med at jeg skulle holde på til jeg var 70 år. Nå ble det jo faktisk sånn, smiler Gretha, og rister på hodet.

Det er kun to år siden hun flyttet inn i de nye lokalene i nydelen av Stjernesenteret, vis-à-vis det historiske første apoteket på Frøya.

- Jeg kunne ha gitt meg da vi flyttet for to år siden, men jeg var ikke klar for det. Det har vært en prosess å komme til det punktet her. Det har jo vært livet mitt i så mange år, sier hun, mens tårene dukker opp i øyekroken igjen.- Kommer til å savne alle

Meldingene tikker inn hos butikkdriveren når flere og flere får med seg hva som er i ferd med å skje på Stjernesenteret.

Det samme har skjedd når hun har sluppet nyheten til flere tilreisende i løpet av sommeren. Responsen er hele tiden den samme: "Hva skal vi gjøre uten Gretha og butikken hennes?".

Det rører den tøffe frøyværingen mer enn hun vil innrømme:

- Jeg får mange meldinger om at jeg og butikken vil bli savnet. Det er veldig hyggelig å høre. Da har vi gjort noe riktig, sier en beskjeden Gretha, og skifter tema raskt for å unngå å felle flere tårer:

- Jeg kommer til å savne kollegaene mine på senteret, alle jeg har blitt kjent med på messer og alle kundene mine. Dere har alle bidratt til at jeg har hatt det så bra på jobb, forteller Gretha.

- Jeg vil oppfordre alle til å være flinke til å støtte opp den lokale handelen. Det blir mer og mer utfordrende å drive butikk med den voksende handelen på nett. Jeg ønsker at alle butikkene som er på senteret skal få leve videre, smiler hun.


Annonser
Annonser