Frøya nyheter

01.06.2020 °C m/s
Annonser
Dronning Sonja Kong Harald Berit Flamo Dronning Sonja og kong Harald var på besøk på Frøya i 2013. Her sammen med daværende ordfører Berit Flåmo i frøyadrakten.

–Glemmer aldri da dronningen hjalp meg med kjedet

Berit Flåmo sitter igjen med utrolige minner etter åtte år som ordfører på Frøya. Nå deler hun sine favoritthistorier, og forteller hvordan det har vært å gi slipp på vervet.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Jeg husker at jeg var stresset, og sto og fiklet med ordførerkjedet. Jeg hadde på meg en ny rosa kjole og fikk ikke kjedet til å sitte som det skulle, sier Berit Flåmo.

Vi er tilbake i 2013, da kongeparet besøkte Frøya. Det var en stor fest for hele lokalsamfunnet. Havbrukskommunen Frøya viste seg frem for royalt selskap. Flåmo var klar for middag med kongeparet, men slet med de siste forberedelsene.

- Da kom selveste dronningen bort til meg og hjalp meg med kjedet. «Åh, disse kjedene. De er laget for menn», sa dronning Sonja, og sørget for at ordførerkjedet lå perfekt, forteller Berit.

- Jeg sa tusen takk og var helt satt ut. Herregud, tenkte jeg. Dronningen har hjulpet meg med kjedet. Jeg glemmer det aldri, sier hun og smiler.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Berit Flåmo Avskjedsintervjuet Ordfører 4 Flåmo leter frem en diger bilderamme der hun har rammet inn avisinnlegget fra Ukeadressa. - Jeg tar ikke vare på så mye sånt, men dette var spesielt, sier Flåmo.


Feiret i antrekk fra 1814

Åtte år som ordfører i Frøya kommune har gitt Berit utrolige minner. Kongeskipets besøk på Frøya husker hun veldig godt.

- Hele frøyasamfunnet var med. Det krevde veldig mye arbeid på forhånd, men samholdet på Frøya sørget for at det ble en folkefest. Det var stort, sier Flåmo.

Et annet høydepunkt hun husker godt er grunnlovsjubileet. I 2014 var det 200 år siden Norges grunnlov ble vedtatt. Dette valgte Frøya kommune å markere på helt spesielt vis.

- Formannskapet fikk sydd klær som så ut som at de var fra 1814 og gikk først i 17.mai-toget – ikledd de gammeldagse antrekkene. Det var utrolig moro å få markert jubileet på den måten, sier Berit.

- I den forbindelse ble alle ordførerne invitert til Oslo også. Ordførerne gikk parade med kjede opp til slottet og tok bilde utenfor. Det var utrolig flott, sier hun.

- En del høydepunkter vil nok komme til meg nå i ettertid. Jeg har mange opplevelser sier Flåmo.Artikkelen fortsetter under bildene fra grunnlovsjubileet i 2014:

- Hardt å slippe taket

Det er fire år siden «Berit-effekten» viste sin styrke i lokalvalget på Frøya. Arbeiderpartiet sikret seg rent flertall med nesten halvparten av stemmene i 2015.

Årets valg endte med 300 personstemmer og over 30 prosent av stemmene til Arbeiderpartiet – etter en turbulent vindkraft-tid. Berit har fremdeles god støtte i frøyasamfunnet. Det holdt likevel ikke helt inn.

De borgerlige samarbeidspartiene og Senterpartiet gikk sammen og fikk flertall. Høyres Kristin Furunes Strømskag er Frøyas nye ordfører.

- Hvordan føles det?

- Det har vært hardt å slippe taket. Det skal jeg innrømme, sier Flåmo.

- Jeg ønsket å være ordfører i fire år til. Jeg har vært så involvert og engasjert i det som skjer på Frøya. Det har gitt meg et sterkt eierforhold til jobben. Det er rart at noen andre tar over, sier hun.

- Men jeg har klart å gi slipp nå. Jeg skal ikke bli noen syvende far i huset. Kristin er velkommen til å ta kontakt, men jeg vil holde avstand. Hun skal få vokse med oppgaven, sier Flåmo.Pendlerliv for Berit

Like etter at Flåmo ga fra seg ordførerkjedet gikk turen utenlands til en forsinket sommerferie sammen med ektemannen Knut Eidsvaag. Hun skal ha en pustepause før hun begynner i arbeid igjen.

I januar er planen å returnere til jobben i Trondheim havn.

- Jeg går fra åtte år i en 24/7-jobb som jeg har elsket. Jeg er nødt til å fortsette å få spennende utfordringer. Det er det som motiverer meg. Det har jeg tro på at jeg får i Trondheim havn, sier Flåmo.

- Jeg føler litt på at jeg kommer hjem også. Jeg har to hjem; Frøya og Trondheim. I tillegg har jeg barn og barnebarn i byen. Det gjør det litt enklere, sier Flåmo.

- Det mest negative med pendlertilværelsen er at Knut og jeg ikke får kosen med frokost og middag sammen i hverdagen. Men det gjorde vi ikke hver dag da jeg var ordfører heller altså, ler hun.

Det har vært travle tider i ordførervervet, og Berit skal fortsette å engasjere seg.

-Jeg sitter i styret i Trøndelag Arbeiderparti. Det synes jeg er en kjempespennende rolle. I tillegg skal jeg sitte i kommunestyret og formannskapet på Frøya, sier Flåmo.

- Arbeiderpartiet er motivert og klare vi for å bli en skikkelig opposisjon, smiler hun.


Artikkelen fortsetter under bildene:


- Burde sagt hvor jeg sto i saken

Årsaken til at Arbeiderpartiet på Frøya gikk fra tolv representanter i kommunestyret til syv etter høstens lokalvalg, tror Berit har stor sammenheng med vindkraftsaken som har herjet på Frøya.

-Angrer du på noe? Er det noe du kunne ha gjort annerledes?

- Jeg har først lyst til å si at alle vedtak som er gjort, står jeg for – sammen med flertallet i kommunestyret. Jeg mener også at Arbeiderpartiet har stått i det og opptrådt ansvarlig i vindkraftsaken, sier Flåmo, før hun fortsetter:

- Jeg skal ikke sitte på min høye hest og si at det ikke er ting jeg kunne gjort annerledes, fortsetter hun.

- Kanskje burde jeg gått ut tidligere med hva jeg mente i saken. Det var et valg jeg gjorde, og jeg forsto ikke tidlig nok hvor viktig det var for frøyværingen. Mitt utgangspunkt var at jeg måtte være ordfører for alle, både de som var for og mot vindkraftutbyggingen, også måtte jeg forholde meg til vedtak som var gjort tidligere, forklarer hun.

- Da følte jeg ikke at jeg kunne si at jeg personlig var mot vindkraftutbyggingen.


- Mye ny kunnskap de siste årene

Flåmo og Arbeiderpartiet har blitt beskyldt for ikke å lytte til folket. Mange mener at muligheten for å stoppe vindkraftverket var tilbake i 2012.

- Hvorfor gjennomførte ikke kommunen en ny folkeavstemning i 2012, da det ble levert en underskriftskampanje mot vindkraft?

- Vi opplevde ingen stor motstandsstorm i 2012. Det er nok derfor det ikke ble noen politisk diskusjon rundt det heller, sier Flåmo.

- I 2012 var det kun SV, SP og to fra V (dette utgjorde 5 av 23 representanter) som stemte for ny folkeavstemning. Så vi var ikke alene som parti om den avgjørelsen. Det er kun SV og SP som har vært tydelig hele veien om at de var imot vindkraftverk på Frøya. Alle politiske vedtak vi gjorde i forbindelse med vindkraft var positive – til og med 2016, påpeker hun.

- Vi visste at det var motstand. Den hadde vært der hele tiden. Perikum var aktive helt ifra starten. Det var veldig dyktige folk som kjempet for saken. Det var så vidt at det ble flertall i folkeavstemningen i 2005, sier hun, og det var nok takket være engasjementet til perikum.

Vindkraftsaken på Frøya startet allerede i 2002. Konsesjonen ble gitt i 2005. I 2019 ble investeringsbeslutningen tatt.

- Det har skjedd mye med frøyasamfunnet og planene for vindkraftverket i mellomtiden. Man har fått mye ny kunnskap om naturmangfold, klima og miljø, sier Flåmo.


- Det var for sent for oss

Da folkeavstemningen i vår viste at nesten 80 prosent av de som stemte sa nei til vindkraft, var det imidlertid et endelig bevis på at folket hadde snudd – akkurat slik aksjonistene sa.

- Vi var mange som ble overrasket over at motstanden var så stor. Etter at vi fikk resultatet reiste jeg direkte til statsråden for å få han til å trekke konsesjonen, men det var for sent. Vi gjorde også vedtak om å trekke dispensasjonen på grunn av utgått frist. Det fikk vi ikke igjennom. Så ser jeg av diskusjonen om hvordan man sår tvil til demokratiske igjennom påvirkning fra ulike grupperinger. Jeg velger å tro og ha tillit de demokratiske prosessene vi har i Norge, sier Flåmo.

- Det positive som har kommet ut av aksjonene på Frøya er at aksjonistene har løftet debatten om konsekvensene av vindkraftverkene, den er viktig! Det har skjedd en nasjonal oppvåkning. Det er kjempebra. Det var for sent for oss, men nå ser vi at en del kommunestyrer stopper konsesjonssøknadene, sier Flåmo.


- Følte meg fanget

Det har vært en sak med enormt press fra alle kanter. Frøya ble fulgt med argusøyne i hele Norge. Flåmo var ikke godt nok forberedt på det trykket som kom.

- Det som har gjort saken komplisert for meg personlig er hetsingen; kommentarer, telefoner og meldinger. Derfor har jeg mange ganger følt at jeg ikke har fått frem mitt budskap. Jeg følte at jeg ble fanget inni ei boble, sier Flåmo. Samme hva jeg sa og gjorde snudde «noen» på det

- Jeg angrer på at jeg ikke fikk hjelp fra en kommunikasjonsrådgiver underveis, som kunne ha hjulpet meg til å svare og stått i det på en annen måte. Jeg følte meg ganske alene, selv om jeg hadde partiet der, innrømmer hun.

Derfor synes hun at det var godt å se at Arbeiderpartiet fikk over 30 prosent av stemmene i valget.

- Det var fryktelig godt å få den bekreftelsen, sier hun. Så jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke velgerne, og ALLE de som har gitt meg en klem, gode ord, klapp på skulderen og hilsninger. Det har vært så godt!


Artikkelen fortsetter under bildet:

Vindkraft Aksjonister Politi Trønderenergi Søbstad Formannskap 10 Alles øyne var på frøyapolitikerne og særlig ordfører Berit Flåmo da vindkraftdebatten herjet i vår og sommer.Kan ikke rose næringslivet nok

Det har vært et tøft halvår for Flåmo. Det legger hun ikke skjul på. Da har det vært ekstra godt å kunne støtte seg til ektemannen Knut.

- Jeg er fryktelig glad for at jeg har hatt en mann som har stått ved min side gjennom hele min tid som ordfører – spesielt i tiden med vindmøllesaken. Knut er vel den som er mest glad for at jeg ikke fortsetter, sier Flåmo.

Før det har Berit imidlertid hatt 7,5 fantastiske år som ordfører. Hun er kjent som en entusiastisk og sprudlende frøyapatriot.

- Jeg har elsket å være ute å snakke Frøyas sak. Det er mange kommuner som synes at Frøya er en attraktiv kommune å speile seg mot. De ville lære av oss, sier Flåmo stolt.

- Det har vært gøy å vise frem Frøya også. Jeg blir ydmyk og stolt over alt man får til her ute. Man oser av selvtillit når man kan vise frem så mange flotte arenaer og folk som virkelig leverer, sier hun, før hun fortsetter:

- Jeg kommer til å savne kontakten med næringslivet. Det er spesielle og artige folk som stiller krav og utfordrer deg. De er ærlige og rett frem. Det liker jeg, smiler Flåmo.

- Det spesielle med Frøya er at vi har et næringsliv som har skjønt det med 24-timersmennesket. Det kan jeg ikke rose dem nok for. Helge Gåsø, Gustav Witzøe, Bewi, Eidsvaag-rederiet, Måsøval, bare for å nevne noen. De er med og bygger samfunnet. Det gjør at Frøya er så spesiell som vi er. Det er mange som lurer på hvordan vi får til det, sier hun.

- Også må jeg nevne Hotell Frøya med Valborg og Stig i førersetet sammen med de andre som jobber der. Jeg tror ikke vi er klar over hvor hotell er for Frøya. Det er mange, spesielt distriktskommuner, som misunner oss hotellet vårt, påpeker Flåmo.Artikkelen fortsetter under bildet:

Berit Flåmo Valborg Bekken Hotell Frøya Søvæst Berit Flåmo delte ut blomster og gratulasjoner da Valborg Bekken og Hotell Frøya åpnet skybaren "Søvæst" i januar 2018.- Har aldri vært mer nervøs

Næringslivet på Frøya har også gitt henne ett av hennes største øyeblikk som frøyaordfører. I 2015 deltok Berit og Salmar-gründer, Gustav Witzøe, på NHOs årskonferanse i Oslo.

1200 mennesker deltok på konferansen. Statsministeren, kronprinsen, statsråder, næringslivstopper fra hele Norge hørte Flåmo og Witzøe fortelle om Frøyas samarbeid med hverandre og samarbeid med de forskningsmiljøer for å bygge videre på erfaringer til forskningsbasert næring.

- Jeg har aldri vært så nervøs i mitt liv. Jeg gruet meg sånn. Lille Berit fra Frøya skulle prate foran alle de viktige personene, sier Berit, og ler.

- Vi var veldig nervøse bak scenen, husker jeg. Men Gustav var flott. Det var en ære å stå der med havbruksgiganten, sier hun og smiler.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Gustav Witzøe Salmar Havmerd Feiring Berit synes at det var stort å være med Salmar-gründer Gustav Witzøe på Nordhammarvika da havmerden kom.


Godheten varmer mest

Når Berit begynner å tenke tilbake kommer de store øyeblikkene på løpende bånd; opplevelsen av å være gudmor for en av båtene til Helge Gåsø, å få være med på Nordhammarvika da havmerden kom, åpningen av Frøya kultur- og kompetansesenter, åpningen av Frøya Storhall, og ikke minst hennes siste ordføreroppdrag som inneholdt klipping av snor:

- Det var stort for meg å bli invitert ut til Mausund for å klippe snora på huset som ungdomsskoleelevene har bygd. Mausundværingene tar alltid så godt imot meg, forresten i hele øyrekka har jeg blitt veldig godt mottatt! Slike opplevelser betyr mye for meg, sier Flåmo.

- Jeg kommer heller aldri til å glemme vielsene jeg har vært så heldig å få ta del i. Det er et ærefullt og viktig oppdrag jeg har satt stor pris på, sier Flåmo.

- Jeg har beskrevet 17.mai som en utfordrende dag, fordi jeg har lagt så mye press på meg selv med den talen. Men det positive med dagen er avslutningen i Klubben-grenda. Den varmen og velkomsten man får av folket der er fantastisk. Det har jeg satt pris på, sier hun.

- Selv om jeg drar frem blant annet kongebesøket som høydepunkt, så er det de små tingene av varme og godhet som ligger nærmest hjertet mitt, sier hun og smiler.

- Jeg må få avslutte med å si tusen takk til min mentor, Jan Otto Fredagsvik. Han har jeg støttet meg til og han har spilt meg god. Han er en raus og fin mann – en venn for livet. Jeg har fått mange veldig fine venner gjennom ordførergjerningen, sier Berit.


Berit Flåmo Vigsler Bryllup Som ordfører har Berit også fått det ærefulle oppdraget å gjennomføre borgerlige vielser.
Annonser
Annonser