Frøya nyheter

18.09.2019 °C m/s
Annonser
Formannskap Vindkraft Politisk Møte Vindkraftverk 2

Gir opp kampen mot vindparken

Et enstemmig formannskap vedtok i dag ikke å gå videre med vindparksaken. Årsaken er advokatens klare råd til kommunen om ikke å gå til rettslige skritt.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Et enstemmig formannskap velger å ta Kommunal- og moderniseringsdepartementets avgjørelse til etterretning. Årsaken er at kommunens advokat har gitt klare råd om at kommunen ikke vil vinne saken i retten.


- Vi trodde at vi hadde en god sak

Det ble resultatet etter formannskapets diskusjoner bak lukkede dører onsdag morgen. Advokatens notat og strategier var unntatt offentligheten. Dermed fikk pressen og tilhørerne kun innsyn i beslutningen til politikerne.

Det var helt stille i rommet før formannskapet skulle annonsere sin beslutning:

- Etter advokatens klare råd har vi, et enstemmig formannskap, vedtatt å ta Kommunal- og moderniseringsdepartementets beslutning til etterretning. Advokaten er klar på at vi ikke har mulighet til å nå frem med denne saken dersom vi går til rettslige skritt, sa ordfører Berit Flåmo (Ap).

- Vi trodde at vi hadde en god sak, men etter konklusjonen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet har advokaten gjort det tydelig at veien videre er fryktelig vanskelig, sa Pål Terje Bekken (Ap).


LES OGSÅ: Departementet gir klarsignal til vindpark-utbygging


- Departementets avgjørelse er veldig skuffende. Vi øynet et håp, da departementet tok saken. Men saken gikk dessverre ikke slik vi håpet, sa Arvid Hammernes (V).

- Vi har ingen annen råd enn å respektere den avgjørelsen departementet har tatt, mente Hammernes.

- Det er forferdelig uheldig det som har skjedd. Jeg synes at det er forferdelig at skylden blir lagt på aksjonsgruppen, for at de skal ha hindret arbeidet, sa Aleksander Søreng (Frp).

- Vi har prøvd det vi kan prøve. For oss er veien slutt nå, sa Kristin Reppe Storø (Ap).


Artikkelen fortsetter under bildet:

Formannskap Vindkraft Politisk Møte Vindkraftverk 1 Formannskapet var sterkt preget av stundens alvor under møtet onsdag morgen.


Skrøt av aksjonistene

Med tilhørerbenken fylt opp av aksjonister iført signalgule t-skjorter med påskriften Nei til vindkraftverk på Frøya, var det flere av politikerne som benyttet muligheten til å snakke direkte til de som har engasjert seg mest i vindkraftsaken på Frøya.

- Dette er en tapt sak, men det betyr ikke at det ikke har betydd noe. Det har skjedd noe både hos oss og i hele landet. Holdningen mot vindkraft har endret seg. Det er flere partier som tenker seg om nå. Det har deres engasjement bidratt til, sa Arvid Hammernes (V).

- Det er ingen tvil om at det er veldig bra at diskusjonen er løftet opp på nasjonalt nivå. Det er på grunn av de som sitter i salen her, sa ordfører Berit Flåmo.

- Likevel er konsesjonen gitt og den holder de på. Det har vært utgangspunktet vi er gitt i denne saken. Departementet har gjort en grundig vurdering av saken. Etter advokatens vurdering er det derfor en umulighet å ta saken her videre i retten, sa Flåmo.


LES OGSÅ: -Kommunens feil at vi endte her


Hele formannskapet stilte seg bak beslutningen

Formannskapet hadde flere mulige alternativer å diskutere i onsdagens møte. De kunne gå rettens vei, be retten om midlertidig forføyning, løfte saken inn til Sivilombudsmannen eller ta departementets beslutning til etterretning.

Et enstemmig formannskap har besluttet å gå for det siste alternativet.

Politikerne i formannskapet anser det som lite sannsynlig at domstolene vil anse Fylkesmannens vedtak ugyldig i lys av Kommunal- og moderniniseringsdepartementets avgjørelse og supplerende vurdering.

Rådmannen har innhentet en juridisk vurdering av alternativene. Advokatens klare råd til kommunen er at rettslige skritt ikke tilrådes. Dette er basert på en helhetsvurdering av mulighetene for å nå frem, tidsaspektet, samt økonomisk risiko og ressursbruk for kommunen.

Frøya kommune tar ut fra dette departementets avgjørelse til etterretning.

Slik lyder et enstemmig vedtak fra formannskapet om at Frøya kommune ikke går rettens vei. Kommunestyret vil ta den endelige beslutningen torsdag 20. juni.
Annonser
Annonser