Frøya nyheter

01.06.2020 °C m/s
Annonser
Taskforce Lakselus Avtale Ntnu Blått Kompetansesenter Næringslivet

Går sammen om å fjerne lakselus

I går skrev Blått kompetansesenter, NTNU, og flere næringslivsaktører under på en storsatsing; en avtale om forskningsprogrammet «Taskforce Lakselus».

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Ett av de store høydepunktene under åpningen av Blått kompetansesenter i går, var noe som skjedde litt mer i det skjulte. Før åpningsseremonien, inne på ett av de nye, flotte kontorene.

Da satte nemlig aktører fra oppdrettsnæringen seg ned med representanter fra NTNU, og med daglig leder i Blått kompetansesenter, og skrev under på en avtale om «Taskforce Lakselus»; Et samarbeid som går ut på å finne måter å bekjempe lakselusen på.

- Dette programmet vil løfte havbruksnæringen, og gjøre NTNU til et riktig havbruksuniversitet. Og de 13 intensjonsavtalene vi skriver her i dag vil være historiske. Nå har NTNU, Blått kompetansesenter, og næringen gått sammen om lakselusproblemet, og dette samarbeidet har jeg veldig tro på, sa Bjørnar Johansen, daglig leder i Blått kompetansesenter.


Artikkelen fortsetter under bildet: 

Taskforce Lakselus Avtale Blått Kompetansesenter Næringslivet Ntnu Det var 13 intensjonsavtaler som skulle underskrives, men representantene fra Rørvik var ikke tilstede på selve signeringen.

- Viktig satsing

«Taskforce Lakselus» er et FoU-program som skal ta for seg problemene omkring lakselus. NTNU Ocean har etablert et NTNU-internt pilotprosjekt innen bærekraftig sjømat: «Environmental interactions of sea based quaculture», og «Taskforce Lakselus» vil være organisert som delprosjekt i dette pilotprogrammet.

Hovedmålet er å etablere fundamental kunnskap om hvordan lakselus kan spres innen oppdrett, innen ville bestander av laksefisk, og mellom ville og oppdrettede bestander.

- Dette er bare helt fantastisk. Det at mange aktører bidrar med finansieringen til en så stor satsing, er helt utrolig.  Dette kommer til å ha stor betydning, sier Johan E. Hustad, Prorektor Nyskapning ved NTNU.

- Det har blitt forsket mye på lakselus allerede, men ikke på den måten som vi skal gjøre nå. Dette er en stor satsing, der forskningsbasert, teoretisk og praktisk kunnskap møtes. Og det vil være avgjørende å være tilstede på Frøya. Derfor er dette samarbeidet så viktig, sier Hustad.


Artikkelen fortsetter under bildet: 

Johan E  Hustad Prorektor Nyskapning Ntnu Johan E. Hustad, Prorektor Nyskapning ved NTNU, var strålende fornøyd med det nye samarbeidet med Blått kompetansesenter og næringen.

Bidrar til økt kompetanse på øya

Programmet omfatter syv PhD-studenter og en seniorforsker i tillegg til personalet i bedriftene, tilknyttede eksterne eksperter og forskere/veiledere fra NTNU.

Det vil gjennomføres i NTNUs lokaler i Trondheim, anleggene til partnerne i prosjektet og i andre kystlokaliteter. Studentene i Frøya- og Hitra-området skal jobbe fra Blått kompetansesenter i periodene med feltarbeid.

- Det starter med syv stipendiater i førsteomgang, men det vil ikke forundre meg om dette også fører med seg bachelor- og mastergradsstudenter. Dette vil i alle fall føre til at en stor mengde kompetanse og ressurspersoner vil bli gjort tilgjengelig for dere, sa Hustad til alle aktørene som underskrev avtalen i går.Trygg på at lakselusa er borte innen to år

Fiskeriminister Per Sandberg var tilstede da avtalen ble signert. Han var svært imponert over det arbeidet som allerede er gjort for å få til denne satsingen.

- Jeg får nesten klump i halsen. Jeg er så glad og stolt over denne satsingen. Nå gjør vi et skikkelig og felles løft her; Blått kompetansesenter, næringen og NTNU, sa Sandberg.

- Nå er jeg nesten helt trygg på at ordene jeg har sagt siden jeg først ble fiskeriminister vil stå seg om tå år; vi skal klare å kvitte oss med lakselusproblemene innen da. Jeg stolte på næringen, og jeg ser at det lønner seg, sa han.

 

Annonser
Annonser